Gastronomija

2021-05-27-gastro-pita-meso-tikvice

GASTRO: Trokut pite s mesom, tikvicama i rižom – kompletan obrok koji sadrži baš sve!

Pita, neovisno od jedne od svojih osnovnih inačica, bila ona od prhkog, lisnatog ili vučenog tijesta (kore), jedan je od boljih izuma kulinarije...

2021-05-24-gastro-žute-mahune

GASTRO: Žute mlade mahune na vrhuncu su svoje sezone. Idealan je trenutak za spektakularno varivo!

Kako žutih mahuna ima cijele godine u zamrznutom obliku, što i nije tako loša opcija za varivo u hladne zimske dane, ovih dana kad

2021-05-23-gastro-petit-kolač

GASTRO: Kolač s Petit Beurre keksima – superbrzo, bez pećnice, a tako ukusno i slasno!

Petit Beurre u doslovnom prijevodu mali maslac planetarno su poznati keksi koji su nastali u Nantsu, gradu u francuskoj pokrajini Bretanji,...

2021-05-20-gastro-pohani-teleći-mozak

GASTRO: Pohani teleći mozak – oslobodite se predrasuda i uživajte! Ipak, oprezno s količinom!

Iznutrice su dijelovi životinjskog mesa, uglavnom meka tkiva unutanjih organa životinja čije meso inače jedemo. U toj grupi mesnog tkiva...

2021-05-15-gastro-sir-jagode

GASTRO: Pita od zagrebačkog mladog sira s jagodama – slatko kiselkasta kombinacija okusa koja osvaja!

Pita od zagrebačkog sira ili kako bi se u novohrvatskom engleskom reklo cheesecake reklo je fenomenalan recept. Potka mu je svježi mladi sir...

2021-05-11-gastro-lazanje-mladi-špinat

GASTRO: Kumica kaže da je mladi špinat jutros ubran. Salata, smoothie ili lazanje? Izbor je vaš!

Plac se zazelenio od sezonskog povrća, a i opskrba u trgovačkim centrima je dobra, pa je doista šteta ne iskoristiti sezonsko povrće. Ako...

2021-05-10-gastro-kolač-od-jagoda

GASTRO: Jagode su najbolje svježe, zrele i netom nakon branja, ali i u slasnom kolaču!

Jeste li znali da je prva vrtna jagoda uzgojena u Bretanji u Francuskoj, tek krajem 18. stoljeća? Prije toga, šumske jagode i uzgajani odabiri...

2021-05-07-gastro-Carpaccio-dimljeni-losos

GASTRO: Carpaccio dimljenog lososa s pepelom od maslina i kapare čipsom!

Carpaccio je sirovo meso ili meso ribe koje je tanko narezano ili istučeno, a služi se sirovo, obično kao predjelo. U suvremenoj se kulinariji...

2021-05-05-gastro-rižoto-kozice

GASTRO: Rizoto – orzoto s dimljenim kozicama by chef Hrvoje Zirojević

Ovih se dana pojavila nevelika knjiga, preciznije knjižica ili mala zbirka recepata dvojbeno originalnog naslova “Život je prekratak...

2021-05-02-gastro-janjetina-koljenica

GASTRO: Janjeća koljenica iz pećnce kao ispod peke, neka povrće poprimi okuse mesa!

Premda je mlado meso, neki dijelovi janjećeg mesa, mogu biti vrlo žilavi. Također, bez obzira koliko janje bilo malo, teško ga je cijelog...

2021-04-29-gastro-složenac-mozzarella

GASTRO: Složenac s krumpirom, mozzarellom i pancetom. Brza priprema i sjajni okusi!

Globalno promatrajući, talijanska kuhinja je jedna od najpoznatijih kuhinja u svjetskim razmjerima, prepoznatljiva po karakterističnim jelima...

2021-04-27-gastro-janjetina-palenta

GASTRO: Janjetina ne mora biti samo s ražnja. Sljubite ju s palentom od pšenične krupice!

Kad je o janjetini ili mesu janjeta starosti od jednog mjeseca do jedne godine riječ, pripadamo grupi mediteranskih i balkanskih naroda koji...

2021-04-24-zapečeni-goveđi-odresci-gorgonzola

GASTRO: Zapečena govedina s gorgonzolom. ili sljubljivanje plemenite plijesni s mesom

Gorgonzola je jedan od najstarijih sireva u visokoj gastronomiji. Prvi zapisi o njemu sežu u 897. godinu, sir izvorno potječe sa sjevera Italije...

2021-04-23-gastro-hobotnica

GASTRO: Hobotnica nije riba, ali je nemrsna. Petak je, pa u pećnicu s mladim krumpriom!

Prije svega, pitanje – je li hobotnica riba? E pa nije, ali se “pika” kao jedan od najukusnijih morskih plodova! Ona je je mekušac

2021-04-22-gastro-uštipci-mladi-sir

GASTRO: Dok kažeš “uštipak”, fini zalogajčići su gotovi!

Uštipci su sjajna stvar. Mogu se raditi i na slano i na slatko, kao prilog jelu i desert, ali i kao samostalan obrok. U

2021-04-21-gastro-jagode-kakao-šnite

GASTRO: Jagode na mali milijun načina, ovaj put s kakao šnitama. Kakvo sljubljivanje!

Jagode su dobro krenule, sezona će im biti uspješna. Prema najavama, samo iz Vrgorca na tržište stiže 600 tona, berba i purgerica je blizu...

2021-04-20-gastro-buritto-govedina

GASTRO: Tacosi s mljevenim mesom i crnim grahom i svježim povrćem. Hrskavo i slasno!

Tacosi, popularno meksičko jela koje nakon Meksičke revolucije, preplavilo svijet i danas se u fast food formi nalazi na ulicama svih svjetskih...

2021-04-19-gastro-mahune-mladi-krumpir

GASTRO: Zeleni ponedjeljak – mladi grašak s mladim krumpirom. Mladenački dobro!

Premda arheolozi tvrde da se grašak pojavljuje u ljudskoj prehrani duboko u predhistoriji, tamo negdje oko neolita, u europsku kulinariju ulazi...

2021-04-17-gastro-jogurt-kolač-jagode

GASTRO: Je li margarin doista “maslac za siromašne”? Probajte jogurt kolač s jagodama!

Maslac je namirnica stvorena iz mlijeka, a kulinarija ga rabi od pamtivijeka. Za razliku od maslaca, čiji je razvoj tekao još od pripitomljavanja...

2021-04-16-gastro-skuša-iz-pećnice

GASTRO: Petak je dan za ribu – skuša, kraljica Jadrana, na stolu!

Skuša ili škombar, golac, vrnut jedna je od niza riba koju mnogi imenuju kraljicom Jadrana, a tim se atributom mogu pohvaliti i lignje, pa

2021-04-12-gastro-Guacamole-umak

GASTRO: Zeleni ponedjeljak – umak Guacamole, zdravi namaz od avokada uz čips tortilje

Kad se pojavio na policama, ispočetka stidljivo samo u odabranim voćarnama, a kasnije i masovno u supermarketima, avokado je bio basnoslovno...