GASTRO: Janjetina ne mora biti samo s ražnja. Sljubite ju s palentom od pšenične krupice!

2021-04-27-gastro-janjetina-palenta

Kad je o janjetini ili mesu janjeta starosti od jednog mjeseca do jedne godine riječ, pripadamo grupi mediteranskih i balkanskih naroda koji preferiraju (i konzumiraju) ovu itekako vrijednu namirnicu, uglavnom pripravom pečenjem, po mogućnosti na ražnju, grubo rečeno, nabijenu na kolac, uz neizostavnu praiskonsku vatru. U kulinariji drugih, europskih, većinom sjevernih naroda, osobito kod onih koji se, poput Francuza s pravom diče svojom nacionalnom gastronomijom, to i nije tako. Čak, štoviše, u visokoj gastronomiji janjetina s ražnja, smatra se svojevrsnim barbarizmom. Ne ulazeći u polemiku je li to ispravan stav ili ne, uostalom, u gastronomiji je sve arbitrarno, predlažemo da komadu dobre janjetine, pristupite pripravom jela gdje se ona sljubljuje sa siromaškom namirnicom – pšeničnom krupicom od koje radimo palentu ili puru. Može i inačica s kukuruznom krupicom ili pak krumpirom, ali tekstura pšenične krupice je s okusima janjećeg pečenja, ipak, bolja.

Sastojci:

1 kg janjetine
100 g celera
100 g slanine
2,5 dcl bijelog (suhog) vina
2 dcl goveđeg temeljca
100 g svježe rajčice

300 g

pšenične krupice

3/4 l vode
3 česnena češnjaka
2 grančice ružmarina ili suhog (opcija)
1 žličica majčine dušice
sol, papar

Način priprave:

Janjeće meso nabosti rezancima celera. Sitno nasjeckati 1 režanj češnjaka, pomiješati ga sa ružmarinom, solju i paprom pa time dobro natrljati meso. Potom, meso staviti u namašćenu posudu, premazati ga uljem i pržiti da porumeni sa svih strana. Pokriti ga ploškama slanine pa premjestiti u pećnicu. Za vrijeme pečenja, meso podlijevati bijelim vinom i goveđom juhom. Dodati svježu rajčicu narezanu na kocke i usitnjeni preostali češnjak pa peći dok svi sastojci potpuno ne omekšaju. Pečeno meso izvaditi iz posude i narezati na komade. Umak od pečenja procijediti, dodati nasjeckani peršinov list, začiniti prema ukusu i prokuhati. Posebno zakuhati vodu s malo ulja i soli. Usipati kukuruznu krupicu uz stalno miješanje. Kuhati miješajući dok se palenta ne počne odvajati od posude i kuhače. Potom je istresti u namašćeni lim, poravnati i ohladiti. Hladnu palentu narezati na ploške, ugrijati je na ploči s obje strane da dobije koricu i poslužiti uz janjetinu i umak.

Gastro
Hrvatska