GASTRO: Petkom jedemo morske plodove – špageti s dimljenim dagnjama i kozicama

Po definiciji morski plodovi su bilo koji oblik morskog života koji ljudi smatraju hranom. Primarno u su uključene ribe i školjke, a zanimljivo je da, kad je gastronomija u pitanju, u školjke se ubrajaju razne vrste mekušaca, rakova i bodljikaša.

U pripremi današnjeg jela kao inspiracija nam je poslužila gastro bilješka iz radionice velemajstora dalmatinske kuhinje chefa Hrvojea Zirojevića, a namirnice je osigurala splitska Bek Pušnica.

Sastojci:

80 g dimljenih dagnji
250 g tjestenine (špageti)
120 g svježe kozice
100 g povrća
1/2 l bijelog vina
2 dl ribljeg temeljca
40 g sir ribanac
150 g pelata
sol papar

Način priprave:

Na maslinovu ulju prodinstajte luk i češnjak. Dodajte svježe kozice (ili svježe školjke), podlijte bijelim vinom i pustite da prokuha nekoliko minuta. Nakon toga dodajte pelate, dimljene kozice i začine. Tjesteninu (špagete) skuhajte posebno, dodajte u umak, promiješajte, po potrebi i ukusu, začinite ribanim sirom.