GASTRO: Kumica kaže da je mladi špinat jutros ubran. Salata, smoothie ili lazanje? Izbor je vaš!

2021-05-11-gastro-lazanje-mladi-špinat

Plac se zazelenio od sezonskog povrća, a i opskrba u trgovačkim centrima je dobra, pa je doista šteta ne iskoristiti sezonsko povrće. Ako je moguće, mlado povrće je dobro jesti sirovo, no dobro oprano jer često ne znamo kako je tretirano tijekom svog sazrijevanja. U lisnatom povrću su doista neugodni ostaci zemlje i prašine raznih vrsta, a postoje oni koji uz vodu rabe blagu otopinu sode bikarbone, kako bi bili sigurni da će isprati svu kemiju kojom je povrće bilo prethodno tretirano. Ipak, mišljenja smo da je to pretjerano.

Danas smo na placu pronašli mladi špinat kojemu je sezona u punom jeku, pa ako se odlučite za njega i ako je doista svjež (jutros ubran, kaže kumica), pripremite salatu. Uz malo pecorina ili feta sira ili pak slanine par kapi maslinova ulja i limuna, pa i mladog luka ili jabuka, možete sačiniti kompletan obrok. Isto tako, ako se odlučite za zdraviju sirovu varijantu smućkajte smoothie u kojoj je podloga mladi špinat, a dodajte začina i voća koje volite.

Naposljetku, možete se okušati i u spravljaju lazanja s mladim špinatom i sirom. Probali smo. Vrlo dobra promjena!

I za kraj jedna napomena. Špinat, pa bio on i mladi, nikada ne podgrijavati!

 

Sastojci :

500 g suhih lazanja
750 g mladog špinata
750 g mladog sira
400 ml mlijeka
100 g ribanog sira
50 g maslaca
1 glavica crvenog luka (mladi luk, opcija)
1 kom jaje
3 česena bijelog luka
sol, papar

 

Način priprave:

Mladi špinat je, kao i sve mlado povrće, prepun vode, a slično je i s mladim sirom, tako da je preporučljivo prije pripreme nadjeva blanširati špinat, a sir procijediti. Koristite gotove sluhe lazanje. Na malo maslinova ulja popržite crveni luk, opcija s mladim lukom je fenomenalna, dodajte češnjak i nasjeckani mladi špinat (prethodno blanširan). Slažite u vatrostalnu posudu koju ste prethodnom namazali maslacem. Umutite bešamel i slažite red lazanja, red nadjeva i sira, s time da završavate s lazanjama preko kojih je preliven bešamel posut sirom i uz jedno umućeno jaje. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva barem 30 minuta na srednjoj rešetki.

 

Gastro
Hrvatska