Gastronomija

2021-09-22-gastro-ZAČINI_timijan

ZAČINI: Timijan ili majčina dušica – mirisni simbol mediteranske kuhinje!

Podrijetlom, timijan ili majčina dušica višegodišnja je zimzelena aromatična biljaka iz porodice metvica, daleki je rođak origana, pa...

2021-09-21-gastro-prženi-slanutak-bulgur

GASTRO: Prženi slanutak s bulgurom i povrćem – kremasto, fino i zdravo!

Slanutak je maleni biljni plod iz porodica mahunarki. Postoje dvije priznate vrste od kojih je najpoznatiji slanutak ili slani grah (slanac,...

2021-09-19-gastro-kolač-šljive

DESERTI: Kolač od šljiva, izvrstan, sočan i prepun okusa jeseni, ali samo s domaćim bistricama!

Šljiva je slastan sočan plod istoimene voćke. Jede se svježa i sušena a služi i za proizvodnju rakije, pekmeza, džemova i pripremi nekih...

2021-09-17-gastro-fish-burger

GASTRO: Kad je petak dan za ribu, počastite se fish burgerom!

Hamburger se u originalu, naravno, radi od mljevenog goveđeg mesa. No, ako imate kulturu jedenja ribe baš petkom, nema razloga da se ne oku...

2021-09-16-gastro-svinjski-medaljoni

GASTRO: Svinjski medaljoni u moru voćnih okusa – od grožđa, do bresaka, jabuka i brusnica. Iznenađujuće ukusno!

Svinjetina nije uvijek sočna i ukusna, tako da puno toga ovisi o obradi mesa, načinu kuhanja i odabranom mesu. Za ovaj recept trebate uzeti...

2021-09-15-gastro-ZAČINI_bosiljak

GASTRO: Srijedom otkivamo tajne začina – bosiljak, biljka bez koje nema zamamnih talijanskih specijaliteta!

Bosiljak je jednogodišnja biljka. Raste grmasto visine od 20 do 60 cm. Cijela biljka ima aromatičan miris. Stabljika, listovi i cvjetne č...

2021-09-13-gastro-KALORIJE-Croissant

GASTRO: Hrvati jedu najviše kruha i pekarskih proizvoda u Europi. Zato nije glupo brojati kalorije!

Prema statistikama Hrvati godišnje pojedu čak 62 kilograma kruha i drugih pekarskih proizvoda po glavi stanovnika, čime smo prema kriteriju...

2021-09-12-gastro-kolač-grožđe

GASTRO: Vrhunac je sezone grožđa. Prije mošta i mladog vina osladite se kolačima od grožđa!

Grožđa ima, cijene nisu baš najniže, ali uglavnom se kvaliteta nudi, tako da je loše grožđe ovih dana gotovo nemoguće kupiti. Osim š...

2021-09-10-riblji-file-u-bijelom-umaku

GASTRO: Sljubljivanje nemogućeg – mlijeko i riba – riblji file u bijelom umaku!

Ako riba nije direkt iz mora, očišćena u morskoj vodi i odmah bačena na gradele, kažu gastronomski puritanci, onda nije ni riba. Par kapi...

2021-09-09-gastro-tofu-brokula

GASTRO: Panirani tofu s brokulom – bezmesna egzotika vulkanskog otočja Jave!

Tofu je prehrambeni proizvod dobiven zgrušavanjem proteina u sojinom mlijeku. Tehnika proizvodnje tofua jednim je dijelom slična proizvodnji...

2021-09-08-gastro-začini_UVOD

GASTRO: Srijedom otkivamo tajne začina – koji dodaci odgovaraju pojedinim jelima i zašto sol nije začin?

Začini su neobično važno poglavlje gastronomije. Po definiciji, pod začinima podrazumijevamo dijelove biljki koji se zbog svog sadržaja...

2021-09-06-gastro-patlidžani-mozzarella

GASTRO: Pohani patlidžani s mozzarellom – brzo, jednostavno i, nadasve, ukusno!

Patlidžan (lat. Solanum melongena) ili balancana je jednogodišnja vrsta biljke iz roda Solanum. Areal rasprostranjenja ove vrste obuhvaća...

2021-09-05-gastro-reolana-pileća-prsa

GASTRO: Za nedjeljni ručak rolana pileća prsa punjena feta sirom i povrćem!

Pileće meso, osobito pileća prsa, potpuno je neopravdano na zlom glasu kao suho i nedovoljno sočno meso, bez okusa. Naravno, da nije tako...

2021-09-04-gastro-roštilj-zabatak

GASTRO: Danas roštiljano pileće zabatke. Otkrivamo tajnu savršeno hrskave i ukusne korice!

Zbog kože, koja je puna masti i prepuna sjajnih okusa nakon pečenja, piletina na roštilju nije nimalo laka kulinarska disciplina. Korica...

2021-09-03-gastro-sushi-losos

GASTRO: Petak je dan za ribu – sushi s dimljenim lososom!

Sushi je tradicionalno japansko jelo pripremljeno od kuhane riže začinjene octom koja se često servira sa sirovom ili dimljenom ribom. Su...

2021-09-02-pečene-banane

GASTRO: Pečene banane, iznenađujući desert za par minuta!

Banana je ime roda zeljastih biljaka i ekonomski važne vrste (Musa sapientium) iz porodice Musaceae, kao i ime za plod ovih biljaka koji ljude...

2021-08-20-gastro-srdela-kraljica-mora

GASTRO: Doznajte zašto je srdela najpopularnija i najbolja jadranska riba!

Srdela (lat. Sardina pilchardus) je morska riba iz porodice haringi (Clupeidae). U Hrvatskoj je još poznata kao sardina, srđela, šardela,...

2021-08-13-gastro-pečena-paprika-inćuni

GASTRO: Petak je dan za ribu – pečene paprike s mariniranim inćunima!

Inćun (lat. Engraulis encrasicolus) ili europski inćun je jedna od najvažnijih riba u prehrambenom lancu našeg mora. Kod nas se naziva jo...

2021-08-11-gastro-creme-borulee

GASTRO: Creme brulee, jednostavna slastica koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim!

Na prvi pogled slastica krem brulee čini se jednostavnim: ima kratki popis sastojaka i može se napraviti u nekoliko koraka. Ispod površine...

2021-08-07-gastro-roštilj-pljeskavica

GASTRO: Danas roštiljamo – sve tajne dobre pljeskavice sa žara!

Isto kao kod pripreme ćevapa, tajna dobre pljeskavice na žaropeku je, u stvari, da tajne nema. Izvedba ovisi o izboru mesa, čija je kvaliteta...

2021-08-05-gastro-teletina-peka

GASTRO: Teletina i svinjetina s krumpirom ispod peke – dobra kombinacija za blagdanski stol!

Peku, isto kao roštilj ili gradele, često u svakodnevnom govoru pojmovno miješamo kao jelo, hranu, što ne razlikujemo od oruđa i dodataka...