Gastronomija

2021-07-27-gastro-penna-carbonara

GASTRO: Penna carbonara je savršena kombinacija magije i tijesta. Provjerite zašto!

Penne je jedan od rijetkih oblika tjestenine s određenim datumom rođenja, Naime, 1865. godine Giovanni Battista Capurro, proizvođač tjestenine...

2021-07-26-gastro-banana-kruh

GASTRO: Nikad ne bacajte prezrele banane, napravite kruh od njih i dobiti ćete sjajan kolač!

Kruh od banane najčešće pravimo kad ne zamo što ćemo s prezrelim bananama, da se ne bace, no banane s orasima i smeđim šećerom

2021-07-22-gastro-sladoled-banana

GASTRO: Sladoled od zamrznute banane, osvježavajuća poslastica za manje od 5 minuta!

Umjesto klasičnog sladoleda koji je, osobito u svojim industrijskim inačicama, redovito i kalorijska bomba, napravite fini kremasti sladoled...

2021-07-21-gastro-lubenica-blendana

GASTRO: Lubenica je ultimativno ljetno voće, prirodna viagra, izvrsna za detoksikaciju!

Lubenica je raskošno voće koje osvježava tijelo, umiruje nepce i jedna je od najboljih ljetnih voćki, koje sadrži niz fantastičnih nutrijenata...

2021-07-11-gastro-banana-split

GASTRO: Banana Split nema veze sa Splitom i Dalmacijom, ali osvježava kao da ste na moru!

Amerikanci nisu osobito puno toga dali svjetskoj gastronomiji, jer su u kuhinji isto kao i u povijesti – doseljenici su u novom svijetu...

2021-07-06-gastro-feta-sir

GASTRO: Feta sir od bilo koje salate stvara kompletan obrok!

Ljetna kuhinja bježi od kuhanja i pećnice. Zato ovih dna biramo jela koja osvježavaju, dovoljno su kalorična i ukusna da mogu biti kompletan...

2021-07-02-gastro-kuhane-srdele

GASTRO: Da biste razbili mit kako srdela nije dobra na lešo, vodite računa od dvije stvari!

Jedan od najčešćih, a možda i najglupljih mitova je onaj kako plava riba nije dobra za kuhanje, osobito riblji sitnež kao srdela ili in...

2021-06-30-gastro-mozzarela-rajčica

GASTRO: Caprese ili mozzarella sir s rajčicama i maslinovim uljem. Tako jednostavno, a tako dobro!

Veličina talijanske kuhinje je u naoko jednostavnim jelima od svega par namirnica koja sljubljuju okuse i za najizbirljivija nepca, šri č...

2021-06-29-gastro-cezar-salata

GASTRO: Cesar salata nema nikakve veze s rimskim carem, ali je osvježavajuće jelo za vruće ljeto!

Kao i mnogi drugi gastro mitovi tako i čuvena Cezar (ili Cesare) salata, kao što se to prvoloptaški brzopleto zaključuje, svoje ime ne duguje...

2021-06-26-gastro-ražnjići-jetrica

GASTRO: “Šarajte” malo kod izbora mesa za roštilj, jetrica na žaru su puna iznenađenja!

Nabod po starohrvatskom ili ražnjić, što je dio svakodnevnog kolokvijalnog govora, jako je popularan kod priprave jela s s roštilja, osobito...

2021-06-19-srdele-grill

GASTRO: Srdele na gradele – može i druga riba, ali na dvije stvari morate paziti!

Priznajte da vam je pomalo već dosadilo meso s žara. Jer, duge zimske mjesece smo jedva čekali kad ćemo moći roštiljati u vrtu ili

2021-06-17-gastro-palačinke-mladi-sir-pršut

GASTRO: Samo je mašta granica – slane palačinke sa zagrebačkim mladim sirom i pršutom!

Slane palačinke su izvrstan izbor za situacije u kojima vam se puno vremena ne troši u kuhinji. Brzo se spremaju, a izborom dodataka nadjevu...

2021-06-13-gastro-biskvit-pjena-jagode

GASTRO: Iskoristite sezonu do kraja – biskvit punjen pjenom od jagoda!

Ponuda jagoda je obilna, cijena prihvatljiva, one su voćke na vrhuncu zrelosti, pa se zna dogoditi da su i prezrele. Kako ste se, isto

2021-06-12-gastro-svinjska-rebrica

GASTRO: Tajna savršenih rebara s roštilja, nije u pečenju, već kuhanju!

To da se meso s žaropeka sprema u tili čas vidimo smo u televizijskim reklamama i filmovima. Koliko god banalno i esencijalno izgledalo, jer...

2021-06-10-gastro-sicilijanski-kolač

GASTRO: Sicilijanski kolač od krumpira – sljubljivanje Mediterana i to bez ribe i maslinova ulja!?

Na prvi pogled, zato što pripada Italiji, brzopleto se sicilijanska poistovjećuje s talijanskom kuhinjom, što je pomalo brzopleto zaključ...

2021-06-09-gastro-sladoled

GASTRO: Prepolovite vrući tjedan savršeno kremastim sladoledom iz kućne radinosti!

Sladoled je slastica, desert izveden iz nečega što se u epohama prije nas nazivao kremasti led. Bilo je to doba kad nije bilo učinkovitih

2021-06-08-gastro-mesne-okruglice

GASTRO: Mesne okruglice u crvenom – od Kine i drevnog Rima do vašeg tanjura!

Polpeta, mesna okruglica ili amerikaniziranoj verziji jednostavno mesna loptica (meatballs) je mljeveno meso smotano u malu kuglu, ponekad zajedno...

2021-06-06-gastro-trešnje-pita

GASTRO: Započela je sezona trešanja. Jedite ih svježe, ali i kao desert će biti fenomenalne!

Trešnja je jedna od rijetkih biljaka koja nema izvorni latinski botanički naziv, a one koje nalazimo na tržištu (pojavljuju se krajem svibnja...

2021-06-05-gastro-vratina-roštilj

GASTRO: Danas roštiljamo – svinjska vratina je najukusnija dobro marinirana i pečena na vatri!

Svinjska vratina je jedna od najzahvalnijih vrsta mesa prigodom priprave mesa s roštilja. Naravno kao i kod svakom mesa kojem slijedi žaropek...

2021-06-01-gastro-bio-burgeri

GASTRO: Drukčiji burgeri za drukčiji svijet

Dana 5. lipnja obilježava se Dan biljnih burgera, a cilj mu je promocija burgera i ostalih biljnih proizvoda koji zbog svojeg inovativnog,...

2021-05-28-gastro-kozice-dagnje

GASTRO: Petkom jedemo morske plodove – špageti s dimljenim dagnjama i kozicama

Po definiciji morski plodovi su bilo koji oblik morskog života koji ljudi smatraju hranom. Primarno u su uključene ribe i školjke, a zanimljivo...