GASTRO: Tajna savršenih rebara s roštilja, nije u pečenju, već kuhanju!

2021-06-12-gastro-svinjska-rebrica

To da se meso s žaropeka sprema u tili čas vidimo smo u televizijskim reklamama i filmovima. Koliko god banalno i esencijalno izgledalo, jer doista je susret vatre i mesa, mitsko mjesto gastronomije i prapočelo ljudske prehrane, pripremiti ukusno meso na roštilju nije nimalo lak i jednostavan posao, a ponajmanje brz. Jer da bi meso bilo ukusno, dobro ispečeno, hrskavo prije nego što ga liznu plameni jezičci nužno je predprocesuiranje mesa koje se ne svodi samo na nužno mariniranje već započinje izborom mesa i njegovom fizičkom obradom.

Zato još prigodom pribave mesa, vodite računa da je ono, prije svega svježe, a kod rebrica neka vas ne fascinira veličina, čak suprotno, bit će ukusnija ona manja, kraća koja koja se na novohrvatskom kolokvijalno nazivaju baby ribs, isto kao to je žaropek ili roštilj imenuje kao barbicue ili skraćeno samo BBQ. A to, definitivno nije ono što naš put imenuje carskim mesom, no o tim finesama neki drugi put.

Tajna savršenih rebara s roštilja, nije u pečenju, već kuhanju! Naime, kad priredite umak, dobro natrljajte meso i u zaklopljenoj posudi u pećnici na nešto nižoj tempreturi od 130 stupnjeva pacite, bez otvaranja posude, minimalno dva do tri sata, a tako pripremljeno meso samo dovršite na roštilju kako bi dobilo finu hrskavu koricu.

 

Sastojci:

1,5 kg svinjskih rebara
1 žlica slatke mljevene paprike
1/2 žlice ljute mljevene paprike
1 žlica smeđeg šećera
2 žličice đumbira u prahu
1 žlica kumina
1 žlica koncentrata rajčice
1,5 dcl maslinova ulja
0,5 dcl sojina umaka
400 ml pasirane rajčice
2 žlice meda
1 kom limun
1 kom crveni luk
5 česena bijelog luka
sol, papar

 

Način priprave:

Crveni luk dobro usitnite i popržite ga na na maslinovu ulju. Kad je luk omekšao, dodajte protisnuti crveni luk, začine i pasiranu rajčicu i stalno miješajte. Završetak pečenja umaka je pasirana rajčica, medi i limunov sok. Tada smanjite vatru na minimalno i dodajte pasirane rajčice i neka krčka na laganoj vatri oko četrdesetak minuta, dok ne postigne željenu kozistenciju (gustoću). Rebra premazati s umakom i prvo peći u pećnici poklopljeno u posudi, a zatim dovršiti na koštilju.

Gastro
Hrvatska