GASTRO: Pita od zagrebačkog mladog sira s jagodama – slatko kiselkasta kombinacija okusa koja osvaja!

2021-05-15-gastro-sir-jagode

Pita od zagrebačkog sira ili kako bi se u novohrvatskom engleskom reklo cheesecake reklo je fenomenalan recept. Potka mu je svježi mladi sir, koji svojom lisnatošću, dobro procijeđen i u kolačima daje iznimne rezultate. Popularniji je kontinentalnoj Hrvatskoj, osobito Zagrebačkoj regiji i, zahvaljujući dostupnosti osonovog sastojka, spravlja se tijekom cijele godine.

Kako je sezona jagoda u punom tijeku, predlažemo mali eksperiment – klasičnom zagrebačkom kolaču od mladoga sira dodajte svježe jagode i dobiti ćete fantastičnu slatko – kiselkastu kombinaciju okusa, u kojoj će do izražaja dođi i svježina voća.

Jagode na sirni kolač stavljate netom prije posluživanja dok sam kolač može izdržati barem preko vikenda, par dana i u hladnjaku. Ukoliko ga prije ne pojedete. Jer, to je tako ukusno da mu je teško odoliti!

S ostalim preljevima, također, se može eksperimentirati, pa i s čokoladom. Bitno je sačuvati svježinu voća i umjerenu kiselost mladog sira u nadjevu.

 

Sastojci za biskvit:

45 dag glatkog brašna
15 dag oštrog brašna
30 dag maslaca
1 vrećica praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
2 jaja žutanjak (izvojeno)
3 žlice mlijeka

 

Sastojci za nadjev:

750 dag mladog sira
15 dag šećera
1 kom limun (naribati koricu)
1 vrećica vanilin šećera
2 jaja bjelanjak (izvojeno)
1/2 žlice soli
4 žlice Pšenične krupice

 

Način priprave:

Biskvit za ovaj desert se radi od mješavine glatkog i oštrog brašna u kojoj treba dominirati glatko brašno. U brašno se dodaje prašak za pecivo, šećer i vaninilin šećer. Kad ste promiješali suhe sastojke dodajte maslac. Lakše se otapa ako je narezan na listiće, te u smijesu ubacite žutanjke i mlijeko. Nakon što ste umijesili tijesto ostavite ga pola sata u hladnjaku da odmori. Pita se slaže u tri sloja, nadjev je u sredini.

Priprema nadjeva je krajnje jednostavna. Mladom siru dodajte šećer i vanilin šećer, naribanu koricu limuna i pšeničnu krupicu pjenu od prehtodno istučenih bjelanjaka i sve dobro izmiješajte.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 8 do 10 minuta.

Nakon što je kolač ohladi dekorirajte ga jagodama i, ako baš želite, prelite gotovim čokoladnim preljevom. Naravno, nemojte u tome pretjerivati!

 

Gastro
Hrvatska