GASTRO: Janjeća koljenica iz pećnce kao ispod peke, neka povrće poprimi okuse mesa!

2021-05-02-gastro-janjetina-koljenica

Premda je mlado meso, neki dijelovi janjećeg mesa, mogu biti vrlo žilavi. Također, bez obzira koliko janje bilo malo, teško ga je cijelog „ugurati u pećnicu”. Zato predlažemo da se janjetini pristupi separatno, u rasjecima, posebno, but, rebra, sve se koristi, naravno i glava, pa čak i repić, koji je osobito slasan. Meso s kosti, naravno ima manje mesa, no u tehnikama kuhanja u kojima se, u stvari, u pećnici, po aluminijskom folijom, uz dobre premaze i podljevanje, u svrati, kuha u vlastitoj pari, ono daje makismum drugim namirnicama. Osobito povrću poput krumpira koje se u konačnoj izvedbi onda izvrsno sljubljuje s mesom s kojim se pekao. To je ono kad se kaže da je krumpir ispod peke bolji od mesa, čijom bi pratnjom trebao biti.

 

Sastojci:

1 kom janjeća koljenica
1 žličica češnjaka u granulama
1 žličica mažuran
1 žličica slatke mljevene paprike
1 kom crvenog luka
100 g celera
1 kg krumpira
200 g mrkve
1,5 dl mesnog temeljca
1,5 dl bijelog suhog vina
1 dl maslinova ulja
1 grančica ružmarina
Sol, papar

 

Način priprave:

U električnu sjeckalicu staviti češnjak u granulama, namrvljeni sušeni mažuran, mljevenu slatku papriku, papar i 1 dcl maslinovog ulja pa sve zajedno dobro izraditi. Janjeću koljenicu na nekoliko mjesta zarezati oštrim nožem, kako bi se presjekle žilice, da se tijekom pečenja ne skuplja. Zatim ju natrljati solju, premazati pripremljenim umakom i položiti je na sredinu vatrostalne posude za pečenje. Oko mesa poslagati na kockice narezan luk i korijen celera, zaliti dijelom mesnog temeljca i bijelog vina te sve zajedno staviti u pećnicu, zagrijanu na nešto nižoj teperaturi od 120 do 150 stupnjeva i peći oko 1 sat. Dakako, uz aluminijsku foliju. Nakon toga, koljenicu ponovo premazati umakom, a ostatak od umaka preliti u posudu s krumpirom narezanim na ploške i mrkvom narezanom na četvrtine. Po potrebi začiniti solju i paprom, dodati još malo maslinovog ulja, dobro izmiješati sastojke pa ih posložiti oko mesa. Ponovo zaliti vinom i mesnim temeljcem te prekriti aluminijskom folijom, vratiti u pećnicu i sada peći na temperaturi na 180 stupnjeva, otprilike sat, a tek zadnju četvrtinu vremena maknuti aluminjsku foliju. Poslužiti odmah uz sezonsku salatu.

Gastro
Hrvatska