GASTRO: Danas roštiljamo – svinjska vratina je najukusnija dobro marinirana i pečena na vatri!

2021-06-05-gastro-vratina-roštilj

Svinjska vratina je jedna od najzahvalnijih vrsta mesa prigodom priprave mesa s roštilja. Naravno kao i kod svakom mesa kojem slijedi žaropek i nju valja marinirati, minimalno preko noći , a potimalno je 24 sata prije pečenja. Razlog zašto je upravo vratina postala najpopularnija na vatri je jednostavan – ona je tako najbolja. Jednostavno, riječ je o komadu mesa koje je strukturirano na način da je mišićno tkivo prošarano masnoćom, pametno i strateški raspoređenom, tako da nakon pečenja dobivamo sočne zalogaje.

Marinirranje je neizostavno, sami toć krajnje jednostavan: crvena paprika, papar, sol, biljno ulje i češnjak u prahu. Češnjak u granulama može biti presudan jer, ako radimo sa svježim, nakon pečenja na rešetki može izgoriti, što će u konačnoj izvedbi dati gorkast okus mesu, što je nešto što svakako valja iskoristiti. Kad je u prahu on mariniranjem doista uspije prodrijeti u sve pore mesa, a u okusima svježeg češnjaka možete uživati i bijelom umaku od kiselog vrhnja koji ide savršeno uz meso s roštilja.

Sastojci:

marinada
1 kg svinjske vratine
1 žlica slatke mljevene paprike
1/2 žlice slatke mljevene paprike
1 žlica smeđeg šećera
2 žličice blijelog luka u granulama
1 žlica aceto balsamica
1,5 dcl biljnog ulja
0,5 dcl sojina umaka
umak
2 dcl kiselog vrhnja
3 žlice majoneze
1 žlica limunova soka
sol, papar

 

Način priprave:

U posudi dobro izmiješti kiselo vrhnje s majonezom pa dodati limunov sok, protisnuti režanj češnjaka te sol i papar. Sve dobro izraditi u jednoličnu, glatku masu. Po želji, umaku se može dodati menta ili vlasac. Tako pripremljen umak poslužiti uz svinjsku vratinu s roštilja.

Gastro
Hrvatska