GASTRO: Žute mlade mahune na vrhuncu su svoje sezone. Idealan je trenutak za spektakularno varivo!

Kako žutih mahuna ima cijele godine u zamrznutom obliku, što i nije tako loša opcija za varivo u hladne zimske dane, ovih dana kad ih svježe možemo kupiti na placu (upravo im je sezona na vrhuncu), prisjetili smo se da su oni sjajna podloga za varivo ili po agramerski – ćušpajz.

Odabrali smo teletinu, a mogu se podjednako uspješno pripremati i s ostalim vrstama mesa, govedinom ili junetin om, nije loše ni sa piletinom, no svinjetinu ipak, izbjegavati u ovoj kombinaciji. Ako nema mesa, bit će dobra i panceta ili malo prepržene slanine, tek toliko da zamiriše, ili dimljeni “špicevi” ili nešto treće poput suhih rebara, kobasica ili slično. Naposljetku, možda je i opcija bez mesa najbolja, ali i najzdravija.

Kako je o varivu riječ, načelno, uvijek izbjegavajte zapršku, jer ona jednostavno, nije potrebna, no baš želite osjetiti kremastu strukturu variva, što su, budimo iskreni, samo dodatna masnoća u završavanju ovog jela upotrijebite vrhnje za kuhanje koje trpi dužu termičku obradu ili pak kiselo vrhnje s kojim morate paziti da ga umiješate kad se varivo malo ohladilo, jer u suprotnom bi moglo stvoriti neugledne bijele grudice.

Sastojci:

300 g teletine od buta
1 kom crvenog luka
250 g pelati rajčice
600 g žitih mahuna
2 dl povrtnog temeljca
1 l vode
100 g mrkve
2 žlice peršina
100 g tjestenine (opcija)
100 g celera
3 česena bijelog luka
sol papar

Način priprave:

Na ulju popeći nasjeckani luk. Dodati teletinu narezanu na kockice, malo posoliti, popapriti i pirjati podlijevajući vodom i povrtnim temeljcem15-20 minuta. Nakon toga dodati pelati rajčice, sok od rajčica i ostatak od povrtnog temeljca. Ako ga nema, bit će dobra i povrtna kocku. Zaliti vrućom vodom, a kad zakipi, umiješati mahune. Kuhati na laganoj vatri oko 10 minuta. Potkraj kuhanja umiješati nasjeckani češnjak te kuhanu i ocijeđenu tjestetninu (opcija). Umjesto tjestenine pože se upotrijebiti i krumpir, isjeckan na sitne kockice, isto kao i celer. Kuhano jelo posipati nasjeckanim peršinovim listom i poslužiti uz kiselo vrhnje.