GASTRO: Mesne okruglice u crvenom – od Kine i drevnog Rima do vašeg tanjura!

2021-06-08-gastro-mesne-okruglice

Polpeta, mesna okruglica ili amerikaniziranoj verziji jednostavno mesna loptica (meatballs) je mljeveno meso smotano u malu kuglu, ponekad zajedno s ostalim sastojcima, poput krušnih mrvica, mljevenog luka, jaja, maslaca i začina. Mesne polpete, isto kao i veganske, koje su posljednjih godina iznimno popularne, termički se obrađuju prženjem, pečenjem, kuhanjem na pari ili pirjanjem u umaku. Postoje mnoge vrste polpeta koje koriste različite vrste mesa i začina. Pojam se ponekad proširuje na bezmesne verzije na bazi povrća ili ribe; potonji su obično poznati kao riblje kuglice. Podrijetlo u gastro povijesti nije potpuno jednoznačno određeno, tako neki kineski recept “Četiri polpete od radosti” izvode je iz shandong kuhinje, koja je nastala u izvornim stilovima kuhanja u još iz vremena dinastije Qin 221. godine prije naše ere. No, i u rimskoj Apiciusevoj drevnoj kuharici opisani su mnogi recepti različitih tipova mesnih okruglica. Također, i u perzijskim izvorima se spominje začinjena janjetinu smotanu u kuglice veličine naranče i glazirana žumanjkom i ponekad šafranom. Ta metoda obrade mesa, na europskim dvorovima, osobito u Francuskoj, postala je jako popularna u ranom srednjovjekovlju.

U Hrvatskoj kulinariji u dalmatinskoj regiji mesne okruglice se nazivaju polpete, a kontinentalnom dijelu faširani šnicli (faširanci) ili ćufte. Obično se rade s mljevenom govedinom ili mješavinom svinjetine i govedine i poslužuju se s pireom od krumpira ili riže, često s umakom na bazi rajčice.

 

Sastojci :

450 g mljevenog mesa (miješano)
250 g pelati rajčice
2 kom crveni luk
100 g dimljene šunke
1 kom jaje
1 žlica ajvara
1 kom jaja
1 dl bijelog vina
4 česena češnjaka
1 dl maslinova ulja
1 žlica suhog bosiljka
1 žlica peršina
sol, papar

 

Način priprave:

Usitniti 1 glavicu luka, 2 režnja češnjaka i malo peršinovog lista pa pomiješati s mljevenim mesom i jajetom. Od dobivene smjese, vlažnim rukama oblikovati male okruglice, poslagati ih na papir za pečenje i nakapati uljem. Peći na 250 stupnjeva, 15-ak minuta, odnosno dok se ne napravi korica, a okruglice uhvate lijepu boju. U međuvremenu pripremiti umak od rajčice. Na maslinovom ulju zažutiti 1 glavicu nasjeckanog luka, dodati 2 režnja usitnjenog češnjaka i peršin, pa narezane pelati ili svježe rajčice. Sve zajedno začiniti i kuhati 15-ak minuta uz povremeno miješanje. Podlijevati bijelim vinom. Potom dodati nekoliko listića bosiljka i ajvar. Umak kuhati dok se svi sastojci ne povežu, a prije samog kraja kuhanja dodati okruglice i sve zajedno prokuhati još 10-ak minuta. Poslužiti s tjesteninom ili pire krumpirom.

Gastro
Hrvatska