GASTRO: Prepolovite vrući tjedan savršeno kremastim sladoledom iz kućne radinosti!

Sladoled je slastica, desert izveden iz nečega što se u epohama prije nas nazivao kremasti led. Bilo je to doba kad nije bilo učinkovitih hladnjaka kao danas koji čuvaju namirnice na temperaturama nižim od nula stupnjeva, već već je uporabi bio pravi led, a i slama je imala svoju funkciju u očuvanju svježine namirnica.

Gastronomska definicija sladoleda kazuje kako je to zaslađena je smrznuta hrana koja se obično jede kao međuobrok ili desert. Može se raditi od mliječnog mlijeka ili vrhnja, a aromatizira se zaslađivačem, šećerom ili nekom drugom alternativom, i začinom, poput kakaa ili vanilije, ili s voćem poput jagoda ili bresaka. Može se napraviti i miješanjem aromatizirane kremne baze i tekućeg dušika. Ponekad se dodaju boje, pored stabilizatora. Smjesa se hladi ispod točke smrzavanja vode, uz stalno miješanje kako bi se spriječilo stvaranje vidljivih kristala leda. Upravo od njih “pati” većina sladoleda. Dakle, kod izrade sladoleda ključna je upornost u miješanju, bilo ručno, bilo mikserom. Potrebno je postići da dobijemo kompaktnu masu, koja postaje sladoledom tek nakon zamrzavanja. Sladoled postaje podatniji kako mu se temperatura povećava. Zato nakon zamrzavanja, prije konzumacije ostavite ga pet do 10 minuta na sobnoj temperaturi, da dođe do izražaja njegova kremasta struktura i da se oslobode arome.

 

Sastojci :

600 ml kondenziranog mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
6 kom žumanjaca
200 g smeđeg šećera
1 štapić vanilije
100 g čokolade (za kuhanje)
0,5 dl ruma
50 g grožđica (ili kandiranog voća)
50 g lješnjaka (opcija)
čokoladne mrvice, tekući kakao preljev

 

Način priprave:

Za izradu sladoleda u kućnoj radinosti upotrebljava se kondenzirano mlijeko, koje možete napraviti od običnog mlijeka dugotrajnim kuhanjem mlijeka koje traje sve dok ne ispari polovica sadržane vode ili, jednostavnije, kupiti gotovo.

Zagrijati mlijeko i dodati slatko vrhnje i štapić vanilije. Malo hladnog mlijeka ostaviti sa strane. Istodobno, umutiti žumanjca sa šećerom i mutiti dok ne dobijete kompaktnu gotovo bijelu masu i pri kraju dodajte hladno mlijeko. Izmiješajte i uspite u posudu (lonac) s toplim mlijekom. Isključite kolo i jako pazite da ne proviri, jer je lonac sam po sebi zagrijan. Miješajte i važno je da se ne pojave grudice, no isto tako, valja biti oprezan jer previše miješanja iz vrhnja se može početi oblikovati zrnca masnoće, što opet nije dobro za konačnu izvedbu. Nakon što je dvije minute bilo na zagrijanom kolu, sve skupa ubacite u posudu i miješajte električnom mikserom oko 5 minuta. Sladoled je gotov. Stavite ga u kalupe i u duboko zamrzavanje ili u posudu iz koje ćete posebnom žlicom za sladoled, kad se sve zamrzne, prije posluživanja oblikovati sladoledne kuglice.