kulinariija

2021-08-04-gastro-riža-piletina

GASTRO: Riža s piletinom, nabrzaka, ali – za petaka!

Premda talijansku kuhinju, uglavnom, povezujemo s tjesteninom, rižoto je, nakon tjestenine, zvijezda talijanske gastronomije, osobito na sjeveru...

2021-08-03-gastro-dressing

GASTRO: Tri ultimativna preljeva s krastavcima koji će koji će od svake salate napraviti gastronomski doživljaj!

U engleskome se kulinarskome nazivlju riječju dressing označuje preljev koji se dodaje hrani, najčešće salatama. To je najčešće ulje...

2021-08-02-gastro-špageti-4-vrste sira

GASTRO: Špageti na mlijeku i s četiri vrste sira. Kremasti okusi za pamćenje!

Špageti su duga tanka, čvrsta, cilindrična tjestenina. To je glavna namirnica tradicionalne talijanske kuhinje, dobivaju se od brašna mljevene...

2021-07-31-gastro-tajna-ćevapa

GASTRO: Tajna ćevapa je u izboru i odležavanju mesa, loju i još jednom sastojku!

Tajna dobrog ćevapa je, u stvari, činjenica da tajne – nema. Jer, dobar ćevap ovisi o sastojcima iz kojih je sačinjen, kao i pripremi...

2021-07-30-gastro-kozice-u-tempuri

GASTRO: Petak je dan za morske plodove – škampi ili kozice u tempuri, “teška” egzotika!

Premda se oko toga je li omotač od tijesta oko finog mesa škampa, u stvari, gastronomski gledano, svetogrđe, specifičan način pohanja ovih...

2021-07-29-gastro-pasta-sušene-rajčice

GASTRO: Pasta sa sušenim rajčicama, esencijalni okusi sunca i mora za 15 minuta!

Jednostavna domaća tjestenina od sušene rajčice sa špagetima, maslinovim uljem, češnjakom i sušene rajčice esencija je talijanske kuhinje...

2021-07-28-gastro-povijest-krumpir

GASTRO: Doznajte zašto je krumpir “uzvišena biljka”, kako je spasio Europu i tko ga je donio u Hrvatsku!

Zna se točno dan kad je krumipr iz Amerike stigao u Europu.- Taj fatntastični gomolj ima veliku ulogu u povijesti Starog kontinenta. Bilo...

2021-07-17-gastro-roštilj-sir-škripavac

GASTRO: Sir škripavac na gradelama – dodana vrijednost ionako sjajnoj deliciji!

Škripavac je autohtoni punomasni meki sir koji se proizvodi u domaćinstvima Like i Korduna, a industrijski obrađen ima ga u cijeloj Hrvatskoj...

2021-07-15-gastro-pečeni-patlidžan

GASTRO: Bio voće ili povrće, patlidžan je jelo za svaki dan!

Stalna “nova” otkrića kojima nas mediji bombardiraju su povremena senzacionalna otkrića o tipologiji voća ili povrća. Već i...

2021-07-04-gastro-sorbet-limun

GASTRO: Sorbet, ledeni desert koji osvježava bolje od sladoleda!

Sorbet, ledena poslastica i desert koji se u gastronomiji ponekad naziva i talijanski led ili pakvodeni led smrznuti je desert napravljen od...

2021-06-29-gastro-cezar-salata

GASTRO: Cesar salata nema nikakve veze s rimskim carem, ali je osvježavajuće jelo za vruće ljeto!

Kao i mnogi drugi gastro mitovi tako i čuvena Cezar (ili Cesare) salata, kao što se to prvoloptaški brzopleto zaključuje, svoje ime ne duguje...

2021-06-27-gastro-okruglice-kruh

GASTRO: Okruglice od kruha ili zašto volimo kruh uvijek i sa svim i svačim?!

Značaj kruha u europskoj prehrani je nemjerljiv, osobito među Hrvatima, kojima se omiljena poštapalica, kad je o značaju kruha riječ, ona...

2021-06-22-gastro-bobičasto-voće

GASTRO: Bobičasto voće sa šlagom. Nema kuhanja, samo miješanje, a uspjeh je zajamčen!

Slatko vrhnje ima obično od 36 – 45% mliječne masti, koja tučenjem ili miksanjem (uvlačenjem zraka) povećava volumen, jer se zrak...

2021-06-21-gastro-bruschette-povrće

GASTRO: Bruschette s povrćem – spas od vrućine bez puno kuhanja. Hrskavo i osvježavajuće!

Bruschetta jekomad kruha s roštilja u koji je utrljan češnjak i preliven je maslinovim uljem i sol. I ništa više, no nebrojene inačice...

2021-06-20-gastro-popečci-cvjetača

GASTRO: Popečci od cvjetače s umakom od rajčica i paprikom. Brzo jednostavno i zdravo!

Polpete su način oblikovanja mesa s kojim stvaramo kosane odreske, a krušne mrvice u koje ih uvaljamo prije pečenja omoguće nam da popeč...

2021-06-10-gastro-sicilijanski-kolač

GASTRO: Sicilijanski kolač od krumpira – sljubljivanje Mediterana i to bez ribe i maslinova ulja!?

Na prvi pogled, zato što pripada Italiji, brzopleto se sicilijanska poistovjećuje s talijanskom kuhinjom, što je pomalo brzopleto zaključ...

2021-06-02-gastro-govedina-gljive

GASTRO: Započelo je doba vrganja. Izlet u prirodu iskoristite za nabavu gljive božanskog mirisa i okusa!

Vrganj je jestiva gljiva koja raste u bjelogoričnih i crnororičnih šumama. Na uzgaja na na plantažama, podrumima i garažama, već raste...

2021-05-31-gastro-Spring-rolls

GASTRO: Proljeće je, uživajte uz spring rolls! Punite ih čime želite, ali najbolje je mlado sezonsko povrće!

Pod pojmom proljetnih rolica ili/i kiflica krije se ogromna raznolikost punjenih slanih jela čija je osnova valjano (vučeno) tijesto. Uglavnom...

2021-05-11-gastro-lazanje-mladi-špinat

GASTRO: Kumica kaže da je mladi špinat jutros ubran. Salata, smoothie ili lazanje? Izbor je vaš!

Plac se zazelenio od sezonskog povrća, a i opskrba u trgovačkim centrima je dobra, pa je doista šteta ne iskoristiti sezonsko povrće. Ako...

2021-04-30-gastro-skuša-alu-folija

GASTRO: Petak je dan za ribu – pečena skuša na tanjuru. Vaše srce će vam biti zahvalno!

Stara je narodna mudrost, koju je prihvatila i suvremena medicina, da je redovita konzumacija plave ribe, vrlo efikasan i jednostavan način...