GASTRO: Bobičasto voće sa šlagom. Nema kuhanja, samo miješanje, a uspjeh je zajamčen!

Slatko vrhnje ima obično od 36 – 45% mliječne masti, koja tučenjem ili miksanjem (uvlačenjem zraka) povećava volumen, jer se zrak veže uz čestice mliječne masti.Šlag se tuče (miksa) električnim ili ručnim mikserom, a može se uz malo truda i običnom vilicom.

Kako bi se dobio lagani šlag što većeg volumena, u okruglu posudu treba uliti ohlađeno vrhnje, pa ga staviti u drugu posudu ispunjenu usitnjenim ledom. Prije tučenja (ili miksanja) treba dodati malo soli kako bi se ubrzala transformaciju vrhnja u šlag, a ako se želi slatki šlag, treba dodati šećer u prahu. Kada šlag dobije željeni volumen, može ga se aromatizirati, dodajući mu vaniliju, cimet u prahu, kavu ili usitnjene pržene bademe, karamel ili neki drugi začin. Šlag se ne smije predugo tući (miksati) jer bi se tako umjesto šlaga moglo dobiti maslac ili (mlaćenicu).

U ove vruće dane predlažemo jedan recept za super desert koji se spravlja bez kuhanja. Voće malo prohladite prije posluživanja, budite uporni dok tučete šlag, a umjesto biskvita upotrebijete dobljenac od integralnog keksa.

 

Sastojci:

3 kom smokve (petrovače)
50 g malina
50 g kupina
50 g crnog ribizla
100 g jagoda
250 g integralnih keksa
200 ml slatkog vrhnja
100 g šećera
7 g vanilin šećera
šećer, limunov sok (opcija)

 

Način priprave:

Da bi šlag bio bolji i imao čvršću strukturu ima jedna caka, koja nije loša. Posudu i štapove od miksera ohladite u frižideru, isto kao i slatko vrhnje i dobro izmiješajte. Ne zaboravite – na mikseru uvijek miješanje započinje najnižom brzinom i polako, kako se krema zgušnjava, povećavamno brzinu.