GASTRO: Petak je dan za morske plodove – škampi ili kozice u tempuri, “teška” egzotika!

2021-07-30-gastro-kozice-u-tempuri

Premda se oko toga je li omotač od tijesta oko finog mesa škampa, u stvari, gastronomski gledano, svetogrđe, specifičan način pohanja ovih divnih morskih plodova u tempuri postao je standard, pri čemu se škamp vrlo kratko peče u duboku ulju, čime se ne narušava izvorna tekstura ove s razlogom cijenjene namirnice. Inače, škampi su u mnogim kuhinjama svijeta, “best of the best” (najbolji od najboljeg), a kvarnerski škamp je, priznali su globalni gastro znalci, najbolji od svih.

Tempura od škampa su sirovi očišćeni škampi (repovi) umočeni u tijesto od tempure i prženi u dubokom vrućem ulju. Tijesto koje se koristi za izradu tempure sastoji se od brašna, vode, kukuruznog škroba i ponekad jaja. A tajna dobre tempure je njezina hrskavost koja svojim okusom ne smije prerkaivati okus škampa.

 

Sastojci:

500 g škampa
2,5 dl ulja za prženje
1 žlica soli
1/2 žličice soda bikarbone
150 g oštrog brašna
150 g kukuruznog brašna
2 dl gazirane mineralne vode
0,5 dl octa od rižina vina
0,5 dl sojinog umaka
2 žličice smeđeg kristal šećera
2 kom jaja
1 žlica đumbira
sol, papar

 

Način priprave: Izrežite škampe. Napravite plitke proreze na unutarnjem dijelu škampa čime ćete spriječit da se uvijaju tijekom prženja. Taj se postupak naziva i istezanjem škampa.

Pomiješajte tijesto. Pomiješajte suhu smjesu tempure s hladnom vodom u velikoj zdjeli. Potopite škampe i umočite ih u tijesto. Pržite pohane škampe u loncu ulja na srednje jakoj vatri dok ne porumene, oko 2-3 minute.

Kod izbora ulja za pečenje valja izbjegavati maslinovo ulje jer ima nižu točku vrelišta, tako da pri višim temperaturama počne izgarati i razvijati loše spojeve koji mogu upropastiti jelo. Suncokretovo ili sezamovo, pa i palmino ulje je pogodnije za prženje. Temperiranje ulja je ključno za prženje u dubokom ulju: Ako se ulje previše ohladi, dobit ćete pokisle škampe, a na previše zagrijanom ulju tempura će izgoriti dok će škampi ostati sirovi.

Uz tempuru možete poslužiti gotov umak ili pripremite ga sami s sojinim umakom, šećerom i đumbirom kojem ste dodali malo octa od rižinog vina, što će ovom jelu dati dah egzotike.

Gastro
Hrvatska