GASTRO: Cesar salata nema nikakve veze s rimskim carem, ali je osvježavajuće jelo za vruće ljeto!

2021-06-29-gastro-cezar-salata

Kao i mnogi drugi gastro mitovi tako i čuvena Cezar (ili Cesare) salata, kao što se to prvoloptaški brzopleto zaključuje, svoje ime ne duguje čuvenom rimskom imperatoru, niti podrijetlo vuče od Antike. Rimski je car svoje mjesto u svjetskoj povijesti zaslužio po mnogim drugim stvarima, dok je “otac” čuvene Cesar salate je Cesare Cardini (carsko ime je, očito, uvijek bilo popularno u Italiji, vrlo je često i moderno i danas). Cardini je, dakle, kuhar koji je izmislio ovo jelo dvadesetih godina prošlog stoljeća. Premda se danas svrstava u talijansku kuhinju, Cezar salata nije stvorena ni u Italiji, čak ni u Europi, već u Meksiku, tijekom ludih dvadesetih, za vrijeme prohibicije (zabrane točenja alkohola) u SAD-u. Spomenuti Cesare Cardini je bio pečalbar, oliti gasterbajter koji je sreću potražio u SAD-u, otvorivši restoran u San Diegu. No, posao baš nije išao najbolje, pa je poduzetni Cezar došao na ideju da otvori restoran u Tijuani, pograničnom mjestu u Meksiku, gdje je alkohol bio dopušten, što se pokazalo dobitnom kombinacijom za biznis. Redoviti gosti su postali ondašnji celebrity kao što su holivudske filmske zvijezde poput Clarka Gabela.

 

Sastojci:

1/2 kg pilećih prsa
1 dl sojina umaka
1 dl ulja za pečenje
1 žličica mljevenog papara
1 žličica šećera
1,5 dl ulja
200 g zelene satate (kristlka)
100 g rikule
1 kom limun
3 česena češnjaka
300 g svježeg mladog sira
50 g prženih oraha
1 žličica senfa
200 g zelene satate
sol. papar

 

Način priprave:

Pileći file rasjecite po dužini u trake. Marinirajte meso sojinim umakom ili prije pečenja premažite senfom. Na tavi ispecite trakice filea i ostavite na papirnatom ubrusu da ispuste višak masnoće i neka se ohlade prije spravljanja salate. Salatu natrgajte rukama, začinite i promiješajte. Po vrhu pospite prepržene orahe.

Gastro
Hrvatska