GASTRO: Sir škripavac na gradelama – dodana vrijednost ionako sjajnoj deliciji!

2021-07-17-gastro-roštilj-sir-škripavac

Škripavac je autohtoni punomasni meki sir koji se proizvodi u domaćinstvima Like i Korduna, a industrijski obrađen ima ga u cijeloj Hrvatskoj.

Proizvodi se od toplinski neobrađenog mlijeka, proizvedenog u vrlo ekstenzivnim uvjetima hranidbe, što mlijeku daje visok udio masti (4,23%) i niski udio proteina (3,18%). Sir pripada skupini punomasnih mekih sireva s najmanje 50% masti u suhoj tvari sira, prosječne težine 1200 g, mliječne boje, karakteristično gumaste čvrstoće zbog koje škripi tijekom konzumacije. Sir je neizražene slanosti s prosječno manje od 1% soli u siru. Za proizvodnju sira rabi se svježe pomuženo i procijeđeno mlijeko, koje se obično siri neposredno poslije mužnje ili kraćeg zrenja mlijeka na sobnoj temperaturi.

Škripavac, poglavito ako stiže iz kakvog ličkog OPG-a, izvrstan je i bez ikakve termičke obrade, možda samo uz par kapi reduciranog aceto balsamica i uz zapečni kruh, a na roštilju je upravo fenomenalan. I što je najvažnije – doista škripi pod zubima, dok se nepcem širi mliječno kiselkast, aromatičan, svojstven mladim sirevima, neponovljiv okus i miris.

 

Sastojci:

300 g sira škripavca
150 g salate rikule
150 cherry rajčica
10 kom zelenih maslina
1 žlica suhih mediteranskih začina
1 dl maslinova ulja
1 kom limun
0,5 dl aceto balsamico
sol, papar

 

Način priprave:

Škripavac je definitivno jedna od naboljih opcija ako se odlučite peći sir na roštilju. Kratkotrajno pečenje na malo maslinova ulja dati će ovoj deliciji posebnu gumastu strukturu.

Gastro
Hrvatska