GASTRO: Petak je dan za ribu – pečena skuša na tanjuru. Vaše srce će vam biti zahvalno!

2021-04-30-gastro-skuša-alu-folija

Stara je narodna mudrost, koju je prihvatila i suvremena medicina, da je redovita konzumacija plave ribe, vrlo efikasan i jednostavan način za održavanje zdravlja srca. Skuša sadrži omega-3 masne kiseline, vitamine i minerale važne za zdravlje srca, a vrlo malo štetnih zasićenih masti. Zato je općeprihvaćeni savjet kako je ribu trebalo konzumirati minimalno dva puta tjedno, dok je tri puta optimalno. U 100 grama skuše svega su 262 kalorije, a osim navedenih nutricionističkih značajki preporučuju jer njeno meso sadrži sastojke koji pomažu stabilizaciji krvnog tlaka, čišćenju krvožilnog sustava, sprječavanju krvnih ugrušaka i drugo.

Riba je neobično važna namirnica za razvoj djece, tako da se navika konzumacije ribe treba sticati od malih nogu. Znanstveno je dokazano da “da kozumiranjem 200 g ribe poput skuše tjedno možete smanjiti za 17% rizik od smrti uzrokovane bilo kojom bolesti i 36% rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima”.

Toliko o znastvenim spoznajama o blagodati ribljeg mesa, a sada natrag u kuhinju. Predlažemo vrlo jednostavan recept pripreme skuše s malo začina i malo maslinova ulja, te pečenje u zamotanoj aluminjskoj foliji, što će očuvati sočnost i teksturu ribljeg mesa.

 

Sastojci:

4 kom skuše (cca 200 g komad)
1 vezica peršina
2 žlice mješavine mediteranskih začina
1 kom limun (opcija)
1 vezica kopra (opcija)
1 dl maslinova ulja
sol

 

Način priprave:

Ribe posoliti, popapriti, pokapati limunom i posipati mješavinom mediteranski začina. Zatim ih poredati na aluminijsku foliju, prethodno premazanu maslinovim uljem. Odozgo obilno posipati nasjeckanim peršinom i koprom (opcija) i na svaki komad ribe staviti plošku limuna (opcija). Nakon toga zamotati foliju, položiti u lim i peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, oko pola sata. Pečenu ribu poslužiti uz kuhani krumpir i, dakako, sezonsku salatu.

Gastro
Hrvatska