GASTRO: Popečci od cvjetače s umakom od rajčica i paprikom. Brzo jednostavno i zdravo!

2021-06-20-gastro-popečci-cvjetača

Polpete su način oblikovanja mesa s kojim stvaramo kosane odreske, a krušne mrvice u koje ih uvaljamo prije pečenja omoguće nam da popečci budu hrskavi. Popečci od cvjetače s umakom od rajčica i paprikom pripadaju grupi jela koja su brzo gotova, što je idealno za ove vruće dane kad baš nije preporučljivo satima nakuhavati pored vrućeg štednjaka. Ima mesa povrća i svega, a uz njega idu i salate, kruh ili tjestenine.

Očišćenu cvjetaču skuhaj u slanoj vodi, raskomadajte ju zajedno sa stabljikom i promiješati sa iskosanim mesom. Meso se može u potpunosti izbaciti, pa ćete tada dobiti burgere od cvjetače.U to dodati pjenasto umućen maslac, jedno žumanjce, žemičku koja je prethodno bila namočena u mlijeku, mješavinu začina, te naposljetku čvrst snijeg od umućenih bjelanjaca. PO ptrei, osovno koliko je smjesa “mokra”, dodati krušnih mrvica.

 

Sastojci:

1/2 kg mljevenog mesa
1 glavica cvjetače
1 kom jaje
1 kom pecivo (zemička)
2 žlice krušnih mrvica
2 kom crveni luk
1/2 kg rajčice
1 kom mrkva
1 kom paprika babura
80 g maslaca
1 žlica mješavine začina
sol, papar

 

Način priprave:

Pripremljenu smjesu za izradu polpeta ostavite da se odmori u hladnjaku jedan sat kako bi se svi sokovi dobro proželi. Nakon toga oblikujte polpete i pecite u dubojoj masti kratko. Umaka ima nebrojeno gotovih, kupovnih, ali ako vam se da iskušajte se sami i u pripravi te discipline. Paradajiz skuhajte i propasirajte. Oprane i očišćene paprike usitnite, isto kao i mrkvu i luk, te zajedno propržite na vrlom ulju, uz dodavanje soli, kad je dovoljn o požutio dodajte pasirane rajčice i kuhajte uz stalno miješanje na umjerenoj vatri. Kad je sve pri kraju, štapnim mikserom dovršite umak kako biste postigli njegovu krematsu kozistenciju.

Gastro
Hrvatska