GASTRO: Bio voće ili povrće, patlidžan je jelo za svaki dan!

2021-07-15-gastro-pečeni-patlidžan

Stalna “nova” otkrića kojima nas mediji bombardiraju su povremena senzacionalna otkrića o tipologiji voća ili povrća. Već i vrapci na krovu znaju kako je rajčica, u stvari, voće, a u tome smjeru ide i otkriće kako je patlidžan, ta sjajna tamnoljubičasta namirnica fenomenalno ukusne i nutricionistički iznimno vrijedne nutrine, dakako, uz malo kalorija, u stvari – voćka. Takve nove spoznaje ne uvažavaju temeljne razlike u definicijama voća i povrća u kulinariji u odnosu na botaniku. U botaničkim klasifikacijama rabi se temeljna definicija po kojoj voće potječe od višegodišnjih, a povrće od jednogodišnjih biljki, te da, također iz botaničke vizure, voće nastaje od oplođenog cvijeta, dok povrće nastaje od drugih dijelova biljke.

Kako bilo, mišljenja smo da je s aspekta kuhinje važnije znati da patlidžan nije patliđan i kako je to namirnica, bio on voće ili povrće, što češće dospije na naš jelovnik.

 

Sastojci:

500 g patlidžana
2 dl kiselog vrhnja
2 žlice bijelog luka u prahu
1 vezica peršina
1 žlica crvene paprike (ljute)
1 žlica suhih mediteranskih začina
sol, papar

 

Način priprave: Meso patlidžana samo po sebi ima gorkast okus koji ćete izbjeći na način da one dijelove gdje nema kore prije pečenja posolite. Već nakon desetak minuta na njegovoj će površini izbiti vlažne kapljice koje prije pećnice uklonite paprinatim ubrusom. Ista se stvar može učiniti i tako da narezan patlidžan potopimo u dobro posoljenoj vodi. Bitno je jedno da on prije termičke obrade “pusti vodu”. U patlidžan utrljate začine i prije pećnice nakapajte malo maslinova ulja u površini. Peći u pećnici 10-15 minuta sa svake strane. Nakon što se patlidžani malo hladnu, preliti s kiselim vrhnjem i peršinom.

Gastro
Hrvatska