GASTRO: Tri ultimativna preljeva s krastavcima koji će koji će od svake salate napraviti gastronomski doživljaj!

U engleskome se kulinarskome nazivlju riječju dressing označuje preljev koji se dodaje hrani, najčešće salatama. To je najčešće ulje i ocat ili jogurt koji se miješaju sa začinskim travama i drugim začinima. U tome se značenju riječ dressing, a u uporabi je i dresing upotrebljava i u hrvatskome jeziku, no osim pomodarstva nema odviše razloga za to. Naime, u hrvatskome standardnom jeziku, pa tako i u njegovu kulinarskome nazivlju, postoji riječ preljev, koja puno obolje opisuje o čemu se radi. Dakle, jednostavno, dressing je preljev za salatu.

A salata je jelo koje se sastoji od pomiješanih komada hrane, obično s najmanje jednim sirovim sastojkom. Vrtne salate koriste bazu lisnatog zelenila poput salate, rukole/rukole, kelja ili špinata, dovoljno su česti da se sama riječ salata često odnosi posebno na vrtne salate. Druge vrste uključuju salatu od graha, salatu od tune, fattoush, grčku salatu (na bazi povrća, ali bez lisnatog zelenila), a tu su salate od sjemena i ostalo.

S kulinarskog aspekta bitno je znati da salate se mogu biti predjelo. To su najčešće lagane salate koje se u manjim porcijama koje se služe kao prvo jelo obroka. Salata je vrlo čest pratitelj glavnog jela u funkciji priloga, a ponekad, ovisno o sastojcima, izvedbi i količini salata i sama može biti glavno jelo.

 

ZELENI PRELJEV:

1 kom svježi nasjeckani krastavac
2 dl jogurta
1 žlica senfa
2 žlice majoneze
2 žlice nasjeckanog peršina
1 žlica vlasca
sol, papar

 

LIPTOVSKI PRELJEV:

1 kom svježi nasjeckani krastavac
200 g svježeg sira
1 glavica usitnjenog luka
2 dl jogurta
1 žlica mljevene paprike
1 žlica nasjeckanog peršina
sol, papar

 

VINAGRETTE PRELJEV:

1 kom svježi nasjeckani krastavac
2 kom jaja
1 glavica usitnjenog luka
2 žlice majoneze
1/2 žlice kapara
2 žlice octa
sol, papar

 

Način priprave:

Kad se umak koristi za aromatiziranje salate, općenito se naziva preljevom za salatu. Većina preljeva za salate temelji se na mješavini ulja i octa ili na fermentiranom mliječnom proizvodu poput jogurta. Kad se umak koristi za aromatiziranje salate, obično mislimo na mješavinu ulja i octa ili na fermentirani mliječnom proizvodu poput jogurta ili kiselog vrhnja. Sezonski, krastavac je tu, a sitno nasjeckan preljevima daje svježinu koja od običnog, inače neukusnog povrća, uz posredovanje jogurta i začina daje ultimativnu notu svježine, toliko neophodne u ovim vrućim ljetnim danima.