GASTRO: Riža s piletinom, nabrzaka, ali – za petaka!

Premda talijansku kuhinju, uglavnom, povezujemo s tjesteninom, rižoto je, nakon tjestenine, zvijezda talijanske gastronomije, osobito na sjeveru zemlje. Rižoto se u Italiji obično služi kao prvo jelo prije glavnog.

Riža se u južnoj Italiji uzgaja od 14. stoljeća, a za pripremu rižota obično se koristi okrugla bijela riža s višom razinom škroba (amilopektin), niske amiloze sa srednjim ili kratkim zrnom. Ta riža ima sposobnost upijanja tekućine i otpuštanja škroba, pa su ljepljiviji od sorti dugog zrna. Glavne sorte koje se koriste u Italiji su Arborio, Baldo, Carnaroli, Maratelli, Padano, Roma i Vialone Nano. Carnaroli, Maratelli (povijesna talijanska sorta) i Vialone Nano smatraju se najboljim (i najskupljim) sortama, pri čemu različiti korisnici preferiraju jedan nad drugim. Oznake riže za superfino, semifino i fino odnose se na veličinu i oblik, posebno duljinu zrna, a ne na kvalitetu.

 

Sastojci:

300 g riže
1/2 kg pilećih prsa
200 g cherry rajčica
250 g krumpira
1 dl bijelog vina
1 glavica crvenog luka
1/2 l pilećeg temeljca
4 česena češnjaka
0,5 dl maslinova ulja
1 kom paprika
2 kom mrkva
sol, papar

 

Način priprave:

Nasjeckani češnjak i dio luka pržiti na ulju. Dodati piletinu uvaljanu u brašno pa pržiti oko 5 minuta. Posoliti, popapriti, doliti vino. Dodati kockice rajčice i krumpira i nasjeckani peršin, začiniti te kuhati oko 30 minuta. Posebno popržiti ostatak nasjeckanog luka i rižu, dodati vrelu juhu, pokriti i ostaviti 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva. Izvaditi rižu iz pećnice, začiniti je maslacem, solju i paprom. Premjestiti je u tanjure i poslužiti uz pripremljeno pileće meso.