Gastro

2021-01-31-gastro-teletina-Zurich

GASTRO: Sočna teletina s povrćem a la Zürich, mlado meso za snježnu zimu

Za nedjeljni ručak, koji je često, zbog ubrzanog načina života, nažalost i jedini zajednički tjedni obiteljski objed, načelno, biraju...

2021-01-30-gastro-prevrt-slane palačinke

GASTRO: Prevrt oliti slane palačinke punjene mljevenim mesom, gljivama i pilećim jetricama

Palačinke, bilo u svojoj slakoj ili slanoj inačici arhetipsko je mjesto gastronomske povijesti i arheologije. Njezina prapovijest seže u...

2021-01-29-gastro-oslić-s-maslacem

GASTRO: Petak je dan za ribu – oslić na maslacu s povrćem

Riblje meso je samo po sebi suho, osobito one kvalitetnije, oborene bijele ribe. Zato je kulinarija često i umijeće izmišljanja različitih...

2021-01-28-gastro-fritule

GASTRO: Pripremite fritule doma, nema stožera koji bi to mogao zabraniti!

Po definiciji, fritule su slastica koja nalikuje krafnama, a pripremaju se u Kvarnerskome primorju, Istri, Dalmaciji, Sloveniji i Veneciji...

2021-01-27-gastro-domaći rezanci-mljeveno meso

GASTRO: Široki domaći rezanci s umakom od mesa, zapečeni. Kao lazanje, ali nisu to!

Suho tijesto u nebrojenim inačicama, paštu ili dehidrirano brašno baštinimo od talijanske kuhinje, a korčulaninu Marku Pola, pripisuje...

2021-01-26-gastro-mandulat

GASTRO: Zasladite si dan mandolatom ili bajamovcem, sljubljenim bademom i medom

Badem, iznimno kvalitetna i poželjna namirnica i, vjerojatno, jedan od najzdravijih orašastih plodova uopće, nije nepoznata hrvatskoj kuhinji...

2021-01-25-gastro-falafel-tikvice

GASTRO: Zeleni ponedjeljak – falafel s tikvicama, egzotika Bliskog istoka na tanjuru

Falafel su kuglice od boba ili slanutka, raznih biljaka i začina, a kako se prži u dubokom ulju idealna su zamjena za popularne faširance...

2021-01-24-gastro-mlinci-pećnica

GASTRO: Iznenadite mlince! Umjesto priloga, dajte im glavnu ulogu u današnjem ručku!

Mlinci su oblik tjestenine, tradicionalan prilog u hrvatskoj, osobito zagorskoj i slovenskoj kuhinji. Gastronomski promatrano, ni su prilog...

2021-01-23-gastro-princez-krofne

GASTRO: Princez krafne, točka na i prave zagrebačke svečane večere

Princes krafne u kroatiziranoj verziji imenujemo uštipcima, što je, ipak, pogrešno, jer uštipci su u našoj narodnoj kuhinji potpuno neš...

2021-01-22-gastro-hobotnica-ispod-peke

GASTRO: Petak je dan za ribu. Odvažite se za nešto posebno – hobotnicu ispod peke!

Prije svega, pitanje – je li hobotnica riba? E pa nije, ali se “pika” kao jedan od najukusnijih morskih plodova! Ona je je...

2021-01-21-gastro-slavoinski-čobanac

GASTRO: Slavonski čobanac je gastronomski puritanac, dok čorbanac “trpi” sve!

Slavonski čobanac je autohtono hrvatsko jelo i nema nikakve veze s mađarskim gulašima, premda dosta liče jedan na drugi. No, nisu ni bra...

2021-01-20-gastro-zapečeni-njoki-kiseli-kupus

GASTRO: Valjušci, njoki ili šufnudl, na purgerski način s kiselim kupusom i pancetom

Njoki, onak po domaći, što vuče na Dalmaciju, valjušci po hrvatskom književnojezičnom standardu ili pak šufnudl po purgerskom starozagreba...

2021-01-19-gastro-plieća-prsa-šampinjoni

GASTRO: Piletina s ružmarinom i šampinjonima – dobitna kombinacija bogatog ukusa

Piletina sama po sebi i nije neko sočno meso, tako da u svakodnevnoj uporabi najčešće se rabe postupci kojoj izvače ono najbolje iz nje...

2021-01-18-gastro-špageti-leća

GASTRO: Zeleni ponedjeljak – špageti bolonjeze od leće, bezmesna pašta

Zeleni ponedjeljak dio je međunarodne kampanje koja se provodi u više od 30 zemalja u svijetu i Hrvatska je jedna od njih. To je

2021-01-17-gastro-zg-valjusci

GASTRO: Mesni valjušci na starozagrebački način – nobl mljevena teletina

Za gasrto puritance mljeveno meso je je svetogrđe samo po sebi, osobito kod boljih vrsta mesa kao što je, primjerice, teletina. Da istina...

2021-01-16-gastro-kupus-kobasica

GASTRO: Kiseli kupus s kobasicama – zimska idila na stolu!

Gastronomska povijest u hrvatskoj interpretaciji, uglavnom, istražuje utjecaje velikih naroda na našu nacionalnu kuhinju koja je nastala pod...

2021-01-15-gastro-krumpirova-juha

GASTRO: Krumpirova juha s dimljenim rebricama i jajima – kompletan ručak!

U pučkoj školi smo naučili kako je nakon Kolumbova otkrića Amerike i pandemije kuge, na pragu modernog doba, gomoljasta biljka koju su Europljani...

2021-01-14-gastro-saavijača-lješnjak-pistacio

GASTRO: Savijača od pistacija i lješnjaka s cimetom, prelivena narančinim sokom

Jeste li znali da se pistacio u hrvatskoj inačici naziva prava tršlja? Niste? Nema veze, bitno je da ga redovito konzumirate zbog njegovih...

2021-01-13-gastro-bijele-kobasice

GASTRO: Weisswurst, bijele kobasice kuhajte na mlijeku i vrhnju s curry začinom!

Kobasica je tradicionalni naziv za prerađevinu mljevenog mesa s dodatkom začina koje se stavlja u tanko prirodno životinjsko crijevo ili...

2021-01-12-gastro-zapečena-brokula

GASTRO: Brokula je zdrava, a najukusnija je zapečena s krumpirom i vrhnjem!

Brokula je povrće iz porodice kupusnjača kojoj još pripadaju prokulica, kupus, koraba, cvjetača, kelj i druge. Smatra se izvornim oblikom...

2021-01-11-gastro-zagrebački

GASTRO: Zagrebački odrezak – daleki, ali ne i siromašni rođak francuskog cordon bleu-a

Zagrebački odrezak, teleća šnicla (od buta) punjena šunkom i sirom jedno je od najpopularnijih jela gradske i nacionalne scene. Premda u...