GASTRO: Sočna teletina s povrćem a la Zürich, mlado meso za snježnu zimu

2021-01-31-gastro-teletina-Zurich

Za nedjeljni ručak, koji je često, zbog ubrzanog načina života, nažalost i jedini zajednički tjedni obiteljski objed, načelno, biraju se jela koja nisu na svakodnevnom rasporedu kućne kuhinje. U skladu s tim, bira se i meso – bolji komadi standardnog svinjskog ili junećeg podrijetla ili pak mlado meso – teletina, koja je sama po sebi specijalitet, isto kao janjetina. Vjerovali ili ne, još pamtimo doba kad je nabavka teletine bila vrlo težak zadatak. Jednostavno, sva je ponuda završavala na jelovnicima restorana, a ponuda je bila oskudna. Danas je, srećom drukčije. Teletina je postala standardni dio ponude – od mesnica i običnih trgovina, pa do placa.

Kao i većina gastronomskih izmišljotina, jela bazirana na teletini svoje podrijetlo vuku iz francuske i u manjoj mjeri talijanske kulinarske povijesti, no posljednjih stoljeća postala su standard u europskoj kontinentalnoj kuhinji. Tako se u svjetskoj knjizi recepata priprema teletine na način koji predlažemo imenuje Zürich, imenu grada i kantona u Švicarskoj. No, to je manje važno, bitno je samo da ručak bude ukusan.

Sastojci:

600 g teletine
2 kom crveni luk
50 g maslaca
3 žlice kiselog vrhnja
1,5 mesne juhe
1 kom tikvica
2 kom mrkva
250 g šampinjona
1,5 dl bijelog suhog vina
1 žlica brašna
1 žličica crvene paprike
1 vezica peršina
1 žličica suhih začina
0,5 dl ulja za pečenje
sol, papar

Način priprave:

Teleće meso narezati na sitnije komade, cca. 2 do 3 cm veličine. Mesu zatvoriti pore, kako bi ostalo sočno, kratkim prženjem na maslacu, a kad dobije svijetlosmeđu boju, izvaditi ga iz posude. Na preostalom maslacu, uz dodatak malo ulja za prženje pirjati sitno nasjeckan luk do žućkaste boje. Dodati nasjeckane šampinjone, tikvicu i mrkvu i po potrebi dodati vode ili mesne juhe dok zakuha. Šampinjoni će pustiti svoju dosta tekućine, tako da vodu možete slobodno, preskočiti, a u kasnijem postupku slijedi i vino, tako da će tehućine za pirjanje biti dovoljno. Idući korak je dodavanje ranije poprženog mesa. Posoliti ga i popapriti. Također, uz pirjanje posipati brašnom i mljevenom slatkom paprikom. Tijekom daljeg kuhanja dodavati (podljevati) mesnom juhom i bijelim vinom. Pustiti da, uz osrednju vatru, prokuha. Posudu maknuti sa vatre i uliti kiselo vrhnje i promiješati. Uz ovo jelo sjajno idu kroketi ili pak popečci od krumpirova tijesta.

Gastro
Hrvatska