GASTRO: Savijača od pistacija i lješnjaka s cimetom, prelivena narančinim sokom

Jeste li znali da se pistacio u hrvatskoj inačici naziva prava tršlja? Niste? Nema veze, bitno je da ga redovito konzumirate zbog njegovih nutricionističkih značajki. Naime, sadrži čitavu gamu esencijalnih vitamina, minerala i antioksidanata, poput kalcija, željeza, magnezija i vitamina C te je izvrstan izvor energije, dok njegova redovita konzumacija smanjuje rizik od srčanog udara (smanjuje razinu kolesterola u tijelu). Ipak, kao i kod ostalih orašastih plodova, treba biti oprezan jer u svega 100 grama ove namirnice skriva se oko 600 kalorija. Slično je i s lješnjakom, za razliku od naranče, voća koji je treća važna sastavnica ovoga recepta u kojoj je svega 63 kalorije na 100 g. Uz to, zima je ujedno i vrhunac sezone naranči. Zato, sljubite tri ove namirnice u slasnoj savijači i pripravite sjajan desert.

Sastojci:

380 g šećera
600 ml svježe iscijeđenog soka on naranče
200 g očišćenih pistacija
200 g lješnjaka
500 g kora za savijače
200 g margarina
8 žlica smeđeg šećera (dodatno)

 

Način priprave:

Za sirup pomiješati narančin sok s 380 g šećera i staviti na vatru. Kuhati dok se šećer ne rastopi i sirup malo ne iskuha. Samljeti grubo pistacije i lješnjake s ostatkom šećera i pomiješati s cimetom. Rastopiti margarin. Premazati lim margarinom. Premazati list tijesta margarinom i posuti smjesom od lješnjaka i pistacija te zarolati i tako ponoviti dok se ne potroši tijesto i nadjev. Narezati savijače na manje komade i staviti ih peći na 180°C, 50-ak minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Izvaditi iz pećnice i tople savijače preliti sirupom. Ostaviti da se ohladi, a zatim izrezati do kraja.