GASTRO: Pripremite fritule doma, nema stožera koji bi to mogao zabraniti!

2021-01-28-gastro-fritule

Po definiciji, fritule su slastica koja nalikuje krafnama, a pripremaju se u Kvarnerskome primorju, Istri, Dalmaciji, Sloveniji i Veneciji. U Primorju i Istri je običaj da se rade u danima posta, Badnjak i u vrijeme mesopusta.Daleki su rođak talijanskim zeppolama, no obično im se dodaje liker, rakija i korica limuna, mogu sadržavati grožđice, a posipaju se šećerom. Mogu se pripremati od dizanog tijesta s kvascem ili gušćeg lijevanog tijesta s praškom za peciva. Posljednjih su godina osobitu pri urbanim svetkovinama popularne s cimetom, što im daje neku egzotičniju draž, ali ipak znači odustajanje od tradicionalne recepture.

Fritule su neizostavna slastica narodnih svetkovina, posljednjih godina vrlo popularnih advenstkih i karnevalskih urbanih okupljanja. Zbog Covid pandemije ove godine, adventskog ugođaja na ulicama, praktički, nije ni bilo, karnevala ove godine, najvjerojatnije ni nema, ali zato nam uživanje u domaćim fritulama nitko ne brani.

Sastojci:

500 g brašna
1 dl ruma ili rakije (pola, pola)
100 g groždica
7 g suhog kvasca
80 g šećera
7 g vanilin šećera
2,5 dl mlijeka
1 l ulja za prženje
1 žlica šećera u prahu
1 žličica cimeta

 

Način priprave:

Prvo, zbog stvanja arome namočite grožđice u rumu. Zatim u šalici otopite suhi kvasac u 100 ml mlakog mlijeka sa žličicom šećera i putite ga da se nadigne. Možete dodati žlicu brašna i prekriti šailicu. Dok kvasac radi, u velikoj zdjeli prosijte brašno i po rubovima posipajte sol. U sredinu stavite šećer, vaniliju, žlicu ulja, umućena jaja i ostatak mlijeka.

Smjesi polako dodajte otopljeni kvasac i umijesite meko tijesto. Na kraju u njega dodajte rum s grožđicama. Kad je sve gotovo, dajte tijestu vremena i neka se diže na sobnoj temperaturi.

Ulje ulijte u višu posudu i zagrijte puno ulja. Fritule se moraju raditi u dubokom vrelom ulju, a najbolji način njihova oblikovanja je da žlicom vadite tijesto za fritule i pomoću druge žlice stavljajte pržiti. Kod prženja najčešća je zamka da se previše fritula prži odjednom, što stvara probleme, jer se ulju pada temperatura, uslijed veće količine tijesta, a nije i zanemariv problem da se one mogu i spojiti. Pravilo je da fritula, doslovno, mora “plivati> u tijestu.

Kad je prženje gotovo, fritule stavite na papirnate salvete koje će “popiti” višak masnoće. Malo ohlađene pospite šećerom u prahu.

Gastro
Hrvatska