GASTRO: Zasladite si dan mandolatom ili bajamovcem, sljubljenim bademom i medom

2021-01-26-gastro-mandulat

Badem, iznimno kvalitetna i poželjna namirnica i, vjerojatno, jedan od najzdravijih orašastih plodova uopće, nije nepoznata hrvatskoj kuhinji. Bademe ili bajame smo jeli još u doba dok Hrvata nije bilo na ovim prostorima, kad su naši otoci bili grčke kolonije, a posebno u doba rimske vladavine, osobito u na jugu. U Dalmaciji su stoljećima ultimativni hit, a slavenizirana verzija kolača koji se spravlja po cijelom Mediteranu i naziva se torrone (talijanska verzija), odnosno turron u španjolskom obliku, imenovana je bajamovac ili malo urbanije – mandolat, što dolazi od opjevane mendule. Po potonjem je imenu poznat i brendiran i kao proizvod konditorske industrije. Bobisovi su, navodno, nekad bili najbolji, no naša je preporuka da sami iskušate pripraviti ovu slasticu. Jer bademe je sam po sebi zdrav, a kad mu dodate med i šećer, dobiti ćete pravu slatku energetsku bombu!

Sastojci:

600 g šećera u prahu
6 kom jaja
1 kom limun (korica)
600 g očišćenih badema
7 g vanilin šećera
1/2 kg meda

Način priprave:

U čvrstu pjenu izlupati bjelanjke i šećer u prahu. Otopljenom medu dodati naribanu limunovu koricu, vanilija šećer i ulupane bjelanjke te nastaviti miješati na laganoj vatri dok se ne stegne i odvaja od posude. Bademe (mendole ili bajame), popržene i oguljene grubo sameljeti i dodati u smjesu. Sve dobro spojiti na vatri. Jednu oblatnu staviti za dno, po njoj poravnati nadjev, prekriti drugom oblatnom, dobro stisnuti i površinu opteretiti daskom ili knjigom te pustiti da se preko noći ohladi. Ugrijanim nožem rezati na pravokutnike i poslužiti.

Gastro
Hrvatska