GASTRO: Mesni valjušci na starozagrebački način – nobl mljevena teletina

Za gasrto puritance mljeveno meso je je svetogrđe samo po sebi, osobito kod boljih vrsta mesa kao što je, primjerice, teletina. Da istina je, ali kad je riječ o dijelovima poput buta ili lopatice, no ima i dijelova koje je dobro samljeti s ono malo masnoće koje teletina ima. Krto mlado meso zna biti suho, što nije dobro. Zato svako meso, načelno, “tripi” flajšmašinu, ovisno o vrsti i prigodi.

Premda u konačnici izgledom opasno podsjećaju na poste balkanske ćevape, zagrebački su valjušci nobl jelo. Rade se od najfinijeg crvenog mesa – teletine, dobro su okupani u slatkom i kiselom vrhnju, a za izbor priloga ne morate voditi puno računa. Purgeski je onak , z restanim krumpirom, ali i odabir nekog priloga istočnjačke kuhinje kao što je, primjerice, riža s povrćem ovome inače teškom jelu, u kojemu se meso se obilno natapa u vrhnju, što zagrebačka gastronomija (pre)često (zlo)upotrebljava, a o maslacu i ostalim suvišnim mastima bolje je da i ine govorimo, a i peče se u dubokom ulju, ipak, na kraju dati jednu jednu lakšu notu.

 

Sastojci:

1 kg mljevene teletine
2 kom crvenog uka
200 g krušnih mrvica
50 g crvenog luka
1 žlica mljevene paprike
2 žlice svinjske masti
1,5 dl kiselog vrhnja
1,5 dl slatkog vrhnja
3 žličice mješavine začina
sol, papar

 

Način priprave:

U mljeveno meso dodati sitno sjeckani i prodinstani luk. Pola količine krušnih mrvica namočiti u 0,3 l slatkog vrhnja da smjesa bude žitka. Sve to dodati mesu, posoliti, popapriti i dobro izmiješati te sve još jednom dobro samljeti. Od smjese se rade kuglice veličine 60 g, razvaljaju se u oblik valjuška i uvaljaju u krušne mrvice. Prže se kratko u dubokom ulju da valjušci u sredini budu sirovi. Pečeni valjušci slože se u posudu premazanu maslacem i zaliju smjesom slatkog i kiselog vrhnja. Odozgo se pospe s kriškama maslaca i ponovno peku u pećnici oko 20 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.