Gastro

2021-02-21-gastro-teleća-pečnka-šparoge

GASTRO: Teleća pečenka za nedjeljni objed, uz mlade šparoge. Sve miriše na proljeće!

Botanika bilježi 3000 vrsta šparoga, no svega njih dvadesetak su jestive. Uzgajaju se i beru u Africi, Aziji i većini mediteranskih zemalja...

2021-02-20-gastro-kuhana-janjetina

GASTRO: Janjetina s povrćem – najbolji način priprave mladog mesa. Neodoljiv miris!

Janjetina je meso janjeta starosti od jednog mjeseca do jedne godine. Neumitnom ekonomskom logikom pravu “baby” mladu janjetinu...

Created with GIMP

GASTRO: Petak je dan za ribu – orada, “porcijaš” ili “divljak”? Nije važno, ide ravno u pećnicu!

Orada, najčešće upotrebljavani komercijalni naziv ili komarča, termin koji je također čest, ali i manje u uporabi (usput, na hrvatskom...

2021-02-18-gastro-čokoladni-mafini

GASTRO: Cupcakes, čokoladni muffin, torta u malom ili “samo nebo je granica”!

Cupcakes, kolač pečen u kalupu nalik na čašu, genijalan je izum za spravljanje slastica, jer podloga je zaslađeno tijesto, u koje možemo...

2021-02-17-gastro-mesna-štruca-bulgur-mahune

GASTRO: Mesna štruca s bulgurom i mahunama, raskošno jelo za obilan obrok

Svejedno kako je nazivali – mesnom štrucom, faširanim kruhom, mesnom roladom ili pak Štefani pečenkom (da, i to postoji) – sve se svodi...

2021-02-16-gastro-zapečeni-krumpir-s-pelatima

GASTRO: Zapečeni krumpir s pelatima i sirom – ukusno, jednostavno o u hipu gotovo!

Krumpir je jedna od najzahvalnijih namirnica. Zato ga valja uvijek imati u kući. Dodavanjem sira, vrhnja, prethodnim kuhanjem na pola (neka...

2021-02-15-gastro-raštika

GASTRO: Kad birate “nešto s žlicom”, dobar izbor je raštika, pravo varivo za hladnu zimu!

Raštika u nekoj od hrvatskih inačica i rašćika, pa i raštan, dvogodišnja je zeljasta biljka dobro razvijenog vretenastog korijena koji...

2021-02-14-gastro-bolonjeze-s-ciklom

GASTRO: Za Valentinovo pokažite da volite povrće, pripremite tjesteninu bolonjeze od leće s ciklom!

Iako je nadolazeće Valentinovo uvelike komercijalizirani praznik, Prijatelji životinja kažu da je ovaj datum prilika za sve da suosjećajnim...

2021-02-13-gastro-juha-češnjak

GASTRO: Protiv zimske hladnoće krepkom juhom od turbo zdravog češnjaka. Može li bolje?

Zimi, kad temperatura zraka kontinuirano bilježi minuse, osobito jutrima i noću, dok danju se vrti oko ništice, krepke juhe su nezaobilazan...

2021-02-12-gastro-fiš-paprikaš

GASTRO: Petak je dan za ribu – pripremite fiš paprikaš, kotlić nije nužan, no pazite na ljutinu!

Fiš paprikaš, kuhana riba s vinom i paprikom svakako je staro tradicionalno jelo hrvatske kuhinje. Kuhanje ribe se tijekom povijesti javlja...

2021-02-11-gastro-kroštule

GASTRO: Hrskave i slatke kroštule, uz šalicu topla čaja zimske dane čine podnošljivijima!

Kroštule su tako jednostavne da ne mogu biti jednostavnije: tradicionalno slatko pecivo izrađeno od tijesta koje je oblikovano u tanke uvijene...

2021-02-10-gastro-goveđi-odresci- s povrćem

GASTRO: Govedina ili junetina? Svejedno, kuhana s povrćem mora biti izvrsna okusa!

Zašto za isto meso miješamo pojmove – govedinom ili junetinom, a ponekad ne razlikujemo ni teletinu od prva dva prethodna? Zato prvo...

2021-02-09-gastro-makaroni-sa-sirom

GASTRO: Dobra kombinacija – zapečeni makaroni sa sirom – kresmasto, hrskavo, hranjivo i nadasve ukusno!

Jednostavna i provjerena jela često su favorit u svakodnevnoj prehrani. Generacijama pripremana, osobno iskušana, ona čine svakodnevicu ugodnijom...

2021-02-08-gastro-ZP-vege-burger

GASTRO: Zeleni ponedjeljak – bezmesni burgeri koji doista izgledaju kao pravi hamburger

Bezmesna prehrana, danas pomodno vegaterijanstvo i vaganstvo, praktički, poznata je oduvijek. Naime, uvijek su postojali ljudi koji iz ovog...

2021-02-07-gastro-goveđi-odrezak-luk

GASTRO: Zwiebelrostbraten po agramerski ili juneći odrezak s umakom od luka po naški

Iza naziva kojim lomimo jezik – zwiebelrostbraten, krije se juneći odrezak koji je temelj jednog jednostavnog jela koji su Zagrebčanci...

2021-02-06-gastro-pokladice

GASTRO: To što nema karnevala u pokladno doba ne znači da nećemo uživati u domaćim krafnama!

Prema austrijskim izvorima nema nikakve dvojbe da je popularna krofna ili kraftna, a u hrvatskoj inačici pokladica, austrijska gastro ikona...

2021-02-05-gastro-rizoto-morski-plodovi

GASTRO: Petak je dan za ribu. Pripremite rižoto s morskim plodovima i povrćem!

Gastronomska odrednica morskih plodova je sveobuhvatna. Prva je asocijacija, dakako, riba, druga rakovi, a treća školjke, no tu ulaze i ostali...

Rudraska-greblica-foto-Josip-Škof-1

Rudarska greblica – prvi gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji koji ima oznaku zemljopisnog podrijetla

Autohtonom gastronomskom proizvodu Zagrebačke županije popularnoj Rudarskoj greblici odobrena zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla i...

2021-02-03-gastro-riblja pašteta

GASTRO: Napravite riblju paštetu sami, sastojcima i bojama izrazite svoju kreativnost!

Očišćena riba skuha se u ribljem temeljcu i pusti u istom temeljcu da se potpuno ohladi. Riblje meso odvoji se od kosti i kože

2021-02-02-gastro-tiramisu

GASTRO: “Podigni me” ili tiramisu, talijanska superslastica koja je postala globalni desert

Ono što je pasta u svojim inačicama kao što su špageti ili makaroni među suhim tjesteninama ili pak pizza u internacionalnom fast foodu...

2021-02-01-gastro-ZP-sarma-tofu

GASTRO: Bezmesna sarma. I to je moguće! Neka kiseli kupus “prodiše” vašom kuhinjom!

I na samu pomisao da je sarmu moguće napraviti, čak štoviše, da će biti ukusna i izvrsna i bez mesa, većina ortodoksnih sarmoljubaca ć...