GASTRO: Iznenadite mlince! Umjesto priloga, dajte im glavnu ulogu u današnjem ručku!

2021-01-24-gastro-mlinci-pećnica

Mlinci su oblik tjestenine, tradicionalan prilog u hrvatskoj, osobito zagorskoj i slovenskoj kuhinji. Gastronomski promatrano, ni su prilog koristi kao prilog, najčešće uz pečenu perad, no uz malo umješnosti i par standardnih sastojaka lako mogu postati samostalno jelo.

Mlinci su pšenično brašno kojemu dodamo malo soli i vode. Zbog boje i kompaktnosti dodaju se i jaja, a ponekad i masnoća (svinjska mast), no to nije presudno. Samo tijesto je odlučna podloga za razna jela. Bitno je da tijesto za mlince tako izvaljamo i ispečeno (dehidriramo) na ploči štednjaka ili u pećnici. Takav način priprave zabi se zbog dugotrajnijeg čuvanja namirnice i brzine priprave. Potrebno ih je samo u vreloj vodi ofuriti, dodati malo masnoće (najbolja je ona od pečenja) i prilog je gotov.

Danas predlažemo da iznenadite mlince i umjesto sporedne, dodijelite im glavnu ulogu u ručku. Glavno jelo neka se zove domaći mlinci s nadjevom od svježega kravljeg sira s hamburgerom i paprom.

 

Sastojci:

800 g domaći mlinci
200 g sušeni hamburger ili panceta
2 dl kiselog vrhnja
2 dl slatkog vrhnja
700 g svježeg kravljeg sira
200 g tvrdog sira (gauda, planinski)
2 kom jaja
10 g maslaca
sol, papar

 

Način priprave:

Mlince pažljivo opariti u kipućoj vodi da se ne potrgaju te ih ohladiti i posušiti.

Na masti ili ulju prepržiti usitnjeni hamburger, dodati ga protisnutom siru, posoliti, popapriti i sve pomiješati s kiselim vrhnjem tako da smjesa postane glatka. Posuda u kojem će se peći mlinci premaže se maslacem i slaže se u njega jedan red mlinaca, jedan red nadjeva i to tako da se svaki red mlinaca poškropi uljem, a najgornji sloj pospe se s ribanim tvrdim sirom. Sve se prelije slatkim vrh­njem u koje umutite 2 jaja i zapečite u pećnici 30 minuta, toliko da dobije finu koricu. Nakon pečenja pustite desetak minuta da se sve lijepo sjedini, a zatim režite na kriške. Ovom jelu doista nije potreban prilog, a uz njega savršeno odgovara zelena salata.

Gastro
Hrvatska