GASTRO: Petak je dan za ribu – oslić na maslacu s povrćem

2021-01-29-gastro-oslić-s-maslacem

Riblje meso je samo po sebi suho, osobito one kvalitetnije, oborene bijele ribe. Zato je kulinarija često i umijeće izmišljanja različitih umaka za preljevanje ribe nakon obrade, prije konzumacije. Puristički gastronomski gledano, to i nije najbolje, ali što je tu je. Ljuti tako to jednostavno vole, a nije dalo od istine da se često jačim umacima prekriva izvorni ukus ribljeg mesa (čest je umak od maslinova ulja sa bijelim lukom i peršinom, prejako), čime se narušava izvornost okusa prvobitne namirnice.

Rible filete možete pripremati odvojeno ili uz dosta pažnje na slabijoj vatri zajedno s povrćem.

Uz ovo jelo super ide blitva s krumpirom ili miješano povrće, a kao alternativu umaka predlažemo umnal od maslinova ulja sa začinskim travama, s dodatkom maslaca. Jednostavno nema šanse da meso bude suho.

Sastojci:

4 filea oslića
1 kom limun
2 žlica mješavine začina
150 g graška
2 kom mrkve
2 kom crvenog luka
Umak:
5 žlica majoneze
1 čaša jogurt
1 jaje
2 kisela krastavca
3 žlice kečapa od rajčice
1 žlica suhih začina
1 žlica kapara
sol, papar

Način priprave:

Nasjeckani luk popržiti na ulju. Dodati oguljene i na kocke narezane rajčice, tikvice, mrkvu i grašak. Uliti 1 dcl vode i začiniti. Ostaviti da proključa pa nastaviti kuhati na srednjoj vatri otklopljeno, otprilike 15 minuta. Kad povrće postane mekano, složiti na njega začinjene filete oslića te nastaviti s kuhanjem još desetak minuta. Poslužiti toplo, a na file do je sve vruće postavite komadić maslaca i putite da toplina otopi.

Gastro
Hrvatska