GASTRO: Weisswurst, bijele kobasice kuhajte na mlijeku i vrhnju s curry začinom!

Kobasica je tradicionalni naziv za prerađevinu mljevenog mesa s dodatkom začina koje se stavlja u tanko prirodno životinjsko crijevo ili sintetičko crijevo i osnovna je namirnica mnogih jela, a razlikujemo ih jedino po rokovima trajanja, što je i osnovna ideja izuma kobasice uopće. Radimo ih, pomalo obrađujemo kako bi mogli cijelu godinu uživati u njima. Tako razlikujemo dugotrajne, kojima trajnost daje sušenje i dimljene, a rok trajanja im seže do 4 mjeseca. Zatim tu su polutrajne s rokovima uporabe do mjesec i pol, te hrenovke, kobasice iznimno kratkog trajanja.

Hrvati su odavna prigrlili kobasice, a odnos prema njima se regionalno razlikuje. Slavonci i Baranjci, navodno, po definiciji veliki ljubitelji i poznavatelji kobasica, dok ih rjeđe susrećemo u dalmatinskoj spizi. Osnovni sastojci kobasice su većinom svinjsko meso, začini sol, češnjak i papar koji daju okus i sprječavaju razvoj mikroorganizama. Dodaje se odabrana mljevena slatka ili ljuta paprika ili oba začina. Razlike postoje u ukusu i dodatku omjera začina i dodavanju više začina i vrsta mesa.

U Hrvatskoj su napopularnije kranjske, debrecinke, češnjovke i krvavice, a posljednjih desetljeća, zbog svoje praktičnosti popularna je postala i roštiljka, optimizirana za brzo pečenje na roštilju.

No, to je sve odavna poznato. Zato smo se za današnji prijedlog menu-a odabrali Kalbsbratwurst, odnosno Weisswurst. Kako i samo ime kaže bijela kobasica, popularna bavarska kobasica, nema svog hrvatskog prijevoda, tako da je u našoj kuhinji nazivamo izravnim prijevodom, što nimalo ne čudi jer Njemci razlikuju čak 1.200 vrsta kobasica, kad je o kobasicama riječ Nijemci su, nedvojbeno, pravi eksperti. Naposljetku, za gastro čistunce, spomenimo da i Hrvati imaju svoju inačicu bijelih kobasica. To su bele devencie, staro jelo Posavine i Moslavine, no one nisu u cijelosti mesna prerađevina, već kobasici uz meso volumen daje i kukuruzno brašno.

Kako bilo, riječ je o kobasici koja je izrađena od fino mljevene junetine, svinjetine i svježe svinjske slanine, a predlažemo je u pomalo neobičnoj kombinaciji s egzotičnim curry začinom kako bismo dokazali da on ne mora biti nužno za pripremu piletine.

 

Sastojci:

1 kg bijelih kobasica
2,5 dl vrhnja za kuhanje
3 glavice crvenog luka
3 žličice curry praha
1 žlica muškatnog oraščića
1/2 l mlijeka
sol, papar

 

Način priprave:

Usitniti luk i pržiti ga na masnoći (ulje ili svinjska mast). Posoliti ga i kad postane staklasti kreće prema smeđoj boji zaliti ga sa malo vode ili mesnog temeljca. Sve sve promiješati i ostaviti da se i dobro izdinstati. Mlijeko blago posoliti i pustiti da zavrije, skloniti sa vatre i ubaciti kobasice.

Njih je dobro malo zasjeći po površini kako ne bi kuhanjem pukle. Kuhati na lagajnoj vatri desetak minuta. Ako vam se ne sviđa varijanta s mlijekom, možete ih kuhati na običnoj vodi kojoj ste dodali 2 dcl, dakako, bijelog vina.

U međuvremenu dinstani luk odlijte s vrhnjem za kuhanje i kad se sve sjedini ubacite kobasice. Završite dodavanjem curry praha i muškatnog oraščića. Gotovo je kad se sve zgusne. Kao prilog, savršen je, kao i uvijek kad je o kobasicama riječ, restani krumpir, pire ili samo kuhani krumpir.