GASTRO: Valjušci, njoki ili šufnudl, na purgerski način s kiselim kupusom i pancetom

2021-01-20-gastro-zapečeni-njoki-kiseli-kupus

Njoki, onak po domaći, što vuče na Dalmaciju, valjušci po hrvatskom književnojezičnom standardu ili pak šufnudl po purgerskom starozagrebačkom žargonu, sjajna su gastro izmišljotina. Sačinjeni od samo dva osnovna sastojka – kuhanog krumipa i brašna, uz dodatak jaja, savršen su prilog mesu, osobito umacima, ugodne teksture koja se se rastapa pod nepcima. Naposljetku, možda i najvažnije, valjušak savršeno upija sokove jela s kojima se priprema, preuzimajući aromu samo do određene mjere, zadržavajući pritom i izvorni okus osnovne namirnice. Kod dvojbe domaći ili kupovni, naravno, da birano domaće, ali i kupovni imaju svoje prednosti – gotovi su u par minuta. Dovoljno ih je ubaciti u vrelu vodu i kad isplivaju na površinu priprema je gotova.

Ponovimo još jednom crveni krumpiri je za pečenje, a žuti za kuhanje. Crveni krumpir ima čvršću strukturu i bolje podnosi pečenje i prženje, dok žuti sadrži više škroba, kuhanjem se raspada i daje kremastiju strukturu. Zato za pripremu njoka uvijek odaberite onaj žuti.

 

Sastojci:

1 kg krumpira (žutog)
300 g brašna (meko)-tip 400
1 kom crvenog luka
2 česena bijelog luka
1 kom jaje
2 žlice maslinova ulja
3 kom lovorovog lista
1 žličica kima
1 žlica crvene paprike
1/2 kg kiselog kupusa
150 g pancete
sol, papar

 

Način priprave:

Njoke pripremamo tako da prvo skuhamo krumpir, najbolje je u kori, a dok je vruć lako se guli. Razmrvimo ga i propaisamo ga, može i žlicom. Dodajemosol i brašno, te jeje kako bi se smjesa bolje povezala. Mijesimo ga kao tijesto, ali ne previše. Neka bude mekano.Po potrebi posipamo brašnom kako njoke ne bi bile mokre. Njoke se ne smiju lijepiti za ruke niti za žlicu pomoću koje ih oblikujemo. Drugi način je ih rolamo. režemo nožem i tupkanjem popravljamo vrhove koji ne mi smjeli biti špicevi. Njoki se kuhaju u većoj količini zasoljene vode, a lonac mora biti dovoljno širok kako bi svi njoki uspjeli isplivati na površindu. Lovimo ih zaimačom sa cjediljkom. Kako bi spriječili ljepljenje možemo kapnuti par kapi ulja ili neke duge masnoće lagano promiješati.

Kako je njokima za kuhanje potrebno svega par minuta, kiseli kupus pripremite prije njih. Na malo ulja dinstajte crveni luk luk i usitnjenu rezanu pancetu, dodati začinsku mljevenu papriku, dodati kupus i lovorov list, mješavinu začina, te začiniti po želji pa pirjati oko 30 min. Tko voli neka doda kima, odgovora kupusu. Po potrebi ili želji malo podliti bijelim vinom, alkohol će ispariti. Pri raju kreduciranja dodati ocijeđene valjuške, promiješati i kratko ih prepeći. Vrlo oprezno samo jednom promiješati ili rabite tehinu trzaja tave ili posude za pečenje kako se osjetljivi njoki ne bi raspali, a vi za ručak napravili kašu s kupusom. Oni pedandtniji mogu iskušati i po rubu tave ili njenoj sredini oprezno postaviti njoke i peći ih bez okretanja. Tada ćete dobiti malu koricu na jednoj strani valjuška, što je dodana vrijednost ovakvom načinu kuhanja. Isto, tako umjesto pancete može poslužiti i neki drugi dimljeni suhomesnati proizvod – slanina ili kakva dobra domaća kobasica. Što ljuća to bolja! Jer, zimski ručaj, jednostavno znači teška i začinjena hrana, prepuna ugljikohidrata koji nam daju neophodnu energiju.

Gastro
Hrvatska