Premda je vrhunac sezone jagoda polovicom svibnja, na odlima voća i povrća po zagrebačkim supermarketima već ima kupiti svježih jagoda...
Soparnik je, u stvari, obična pita od blitve, specijalitet iz dalmatinskih Poljica. Datira još iz vremena Turaka. To autohtono hrvatsko jelo...
Ne ulazeći u razloge zbog čega je svinjetina na hrvatskom tržištu tako jeftina ovih dana, a domaći proizvođači mesa tvrde da to traje...
Orada ili komarč, latinski Sparus aurata vrhunska je bijela riba, možda jedna od najboljih u Jadranu. Naziv komarča nije jedinstven za č...
Vanillekipferl ili po našemu hrvatskom vanilin kiflice, mali su keksići u obliku polumjeseca koji su vrlo popularni u Austriji, Njemačkoj...
Kebap u izravnom prijevodu s turskog znači “na komadiće izrezano meso” ili “nasjeckano meso”, na Balkanu, tom stjeci...
Vjerojatno ste i sami primjetili kako je povrće iz tave, ono koje smo pripremili pečenjem u tavi na masnoći redovito ukusnije od istog povr...
Teleća koljenica je jelo koje, zbog dugotrajnosti pečenja, obradnom u odgovarajućoj posudi i u pećnici, može ispasti jednako dobra kao...
Počela je sezona mladih šparoga. Cijene su, naravno, “paprene” – minimalno 40 kuna po vezici, ali isplati se svaka lipa...
Prvo o njenim nutritivnim vrednotama. Nutricionisti tvrde da zbog visokog udjela omega-3 masnih kiselina, pastrve pripadaju vrlo poželjnim...
Pojam kolač ima dugu povijest, a isto kao i torta, a svoju dugovječnu povijest vuku od kruha. Da, kruh je pozadini oba smjera razvitka
Krautfleckerl jelo su austrijske, češke i, naravno, hrvatske kuhinje, a nisu mrski ni narodim cijele Europe. Vole ih i Kinezi i ostali azijski...
Patišpanj, kako ga zovemo u Hrvatskoj ili patišpanja, kako ju nazivaju naši istočni susjedi ili nutma kako je zovu u BIH,spužvasti je lagani...
Grah oliti fažol je fenomenalna namirnica, vrlo zdrava jer sadrži bjelančevine, vlakna, složene ugljikohidrate, ali i željezo, bakar, pa...
Sauerbraten je tradicionalna njemačka pečenka od jako mariniranog mesa. Smatra se nacionalnim jelom Njemačke, a u prolom je osvojila i svjetsku...
Krumpir je savršena baza za stvaranje novih jela od ostataka hrane: ostatka od šunke, pancete i drugih suhomesnatih proizvoda, povrća koje...
Znalci kažu kako je srdela riba koje, srećom, ima najviše u Jadranskom moru. Od davnina se lovi za hranu te je iz prehrambenog aspekta
Kokos, plod kokosove palme, koja inače stiže s obala i otoka Tihog i Indijskog oceana, sjajna je stvar. On suvremenom čovjeku služi i kao...
Tortellini su tjestenina u obliku prstena podrijetlom iz Italije, što nije sporno, ali gva grada – Bologna i Modena, veliki su rivali...
Piletina je naziv za meso domaćih kokoši. Prema kriteriju konzumacije, ona je najčešća vrsta mesa peradi u svijetu Za proizvodnju mesa...
Povjesničari hrane potvrđuju da mediteranski narodi tisuće godina umaču kruh u začinjeno ulje. Tako je još u doba antike stvorena bruschetta...