Gastro

2021-03-16-gastro-rolada- jagode

GASTRO: Stigle prve ovogodišnje jagode. Skupe jesu, ali i od male količine možete napraviti veliku roladu!

Premda je vrhunac sezone jagoda polovicom svibnja, na odlima voća i povrća po zagrebačkim supermarketima već ima kupiti svježih jagoda...

2021-03-15-gastro-soparnik

GASTRO: Zeleni ponedjeljak – soparnik, autohtono i genijalno jelo koje vrijedi iskušati i u kućnoj izvedbi!

Soparnik je, u stvari, obična pita od blitve, specijalitet iz dalmatinskih Poljica. Datira još iz vremena Turaka. To autohtono hrvatsko jelo...

2021-03-13-gastro-marinirani-svinjski-odrezak

GASTRO: Zašto je dobro svinjetinu prije pečenja marinirati? Talijanska marinada daje odgovor na to pitanje!

Ne ulazeći u razloge zbog čega je svinjetina na hrvatskom tržištu tako jeftina ovih dana, a domaći proizvođači mesa tvrde da to traje...

2021-03-12-gastro-orada-file

GASTRO: Petak je dan za ribu – file orade u narančinu umaku s trubačama i pinjolima!

Orada ili komarč, latinski Sparus aurata vrhunska je bijela riba, možda jedna od najboljih u Jadranu. Naziv komarča nije jedinstven za č...

2021-03-10-gastro-vaninlin-kiflice

GASTRO: Uz kavu savršen su dodatak prhke vanilin kiflice ili, kak bi stari rekli, vanilinkipfeli

Vanillekipferl ili po našemu hrvatskom vanilin kiflice, mali su keksići u obliku polumjeseca koji su vrlo popularni u Austriji, Njemačkoj...

2021-03-09-gastro-ćevapi-mladi-luk

GASTRO: Ćevapi s mladim lukom, može i kao brunch zalogajčići. Baš cool!

Kebap u izravnom prijevodu s turskog znači “na komadiće izrezano meso” ili “nasjeckano meso”, na Balkanu, tom stjeci...

2021-03-08-gastro-povrće iz tave

GASTRO: Zeleni ponedjeljak – povrće iz tave “traži” malo masnoće. Ipak je tako ukusnije!

Vjerojatno ste i sami primjetili kako je povrće iz tave, ono koje smo pripremili pečenjem u tavi na masnoći redovito ukusnije od istog povr...

2021-03-06-gastro-teleća-koljenica

GASTRO: Za nedjeljni ručak – teleća koljenica s povrćem iz pećnice, ista kao i ispod peke!

Teleća koljenica je jelo koje, zbog dugotrajnosti pečenja, obradnom u odgovarajućoj posudi i u pećnici, može ispasti jednako dobra kao...

2021-03-05-gastro-šparoge-s-jajima

GASTRO: Krenule su mlade šparoge – ukusne, skupe i ekskluzivne, a može i sa špekom, ako treba!

Počela je sezona mladih šparoga. Cijene su, naravno, “paprene” – minimalno 40 kuna po vezici, ali isplati se svaka lipa...

2021-03-04-gastro-pastrva-pečeni-krumpir

GASTRO: Petak je dan za ribu, a pastrva je zdrava i prava delikatesa. Iskušajte kombinaciju s krumpirom i lukom!

Prvo o njenim nutritivnim vrednotama. Nutricionisti tvrde da zbog visokog udjela omega-3 masnih kiselina, pastrve pripadaju vrlo poželjnim...

2021-03-04-gastro-čokoladna-torta

GASTRO: Osladite sredinu tjedna, napravite brzu i jednostavnu čokoladnu tortu. Možda potraje do vikenda!

Pojam kolač ima dugu povijest, a isto kao i torta, a svoju dugovječnu povijest vuku od kruha. Da, kruh je pozadini oba smjera razvitka

2021-03-03-gastro-krpice-zelje

GASTRO: Krautfleckerl, purgerske flekice, ili krpice sa zeljem. Jednostavno, a tako dobro!

Krautfleckerl jelo su austrijske, češke i, naravno, hrvatske kuhinje, a nisu mrski ni narodim cijele Europe. Vole ih i Kinezi i ostali azijski...

2021-03-02-gastro-patišpanj

GASTRO: Patišpanj – sponge cake u domaćoj izvedbi viktorijanskog spužvastog kolača

Patišpanj, kako ga zovemo u Hrvatskoj ili patišpanja, kako ju nazivaju naši istočni susjedi ili nutma kako je zovu u BIH,spužvasti je lagani...

2021-03-01-gastro-kupus-crveni-grah

GASTRO: Kad već veljača “glumi” proljeće, pripremite light inačicu graha s kupusom!

Grah oliti fažol je fenomenalna namirnica, vrlo zdrava jer sadrži bjelančevine, vlakna, složene ugljikohidrate, ali i željezo, bakar, pa...

2021-02-28-gastro-sauerbraten

GASTRO: Agramerski sauerbraten je dobar kao i njemački. Najbolji uz tamno pivo!

Sauerbraten je tradicionalna njemačka pečenka od jako mariniranog mesa. Smatra se nacionalnim jelom Njemačke, a u prolom je osvojila i svjetsku...

2021-02-27-gastro-krumpir-šunka-sir

GASTRO: Zapečeni krumpir šunkom, mladim sirom i jajima. Jednostavno, ali raskošna ukusa!

Krumpir je savršena baza za stvaranje novih jela od ostataka hrane: ostatka od šunke, pancete i drugih suhomesnatih proizvoda, povrća koje...

2021-02-26-gastro-lešo-srdele

GASTRO: Petak je dan za ribu. Pripremite srdele na lešadu, kraljica Jadrana je najzdravija kuhana!

Znalci kažu kako je srdela riba koje, srećom, ima najviše u Jadranskom moru. Od davnina se lovi za hranu te je iz prehrambenog aspekta

2021-02-25-gastro-torta-od-kokosa

GASTRO: Čupavci nisu jedini, napravite kokosovu tortu s čokoladom i agava sirupom!

Kokos, plod kokosove palme, koja inače stiže s obala i otoka Tihog i Indijskog oceana, sjajna je stvar. On suvremenom čovjeku služi i kao...

2021-02-24-gastro-Tortelini Carbonara

GASTRO: Tortelini Carbonara – maštovit ručak u za tili čas, ali ne nauštrb kvalitete!

Tortellini su tjestenina u obliku prstena podrijetlom iz Italije, što nije sporno, ali gva grada – Bologna i Modena, veliki su rivali...

2021-02-23-gastro-piletina-alfonso

GASTRO: Piletina Alfonso ili pileće meso s graškom, mahunama i sirom. Brzo i efikasno!

Piletina je naziv za meso domaćih kokoši. Prema kriteriju konzumacije, ona je najčešća vrsta mesa peradi u svijetu Za proizvodnju mesa...

2021-02-22-gastro-bruskete-solo

GASTRO: Bruskete – jednostavna kombinacija doživljaja “parfema” češnjaka!

Povjesničari hrane potvrđuju da mediteranski narodi tisuće godina umaču kruh u začinjeno ulje. Tako je još u doba antike stvorena bruschetta...