GASTRO: Banana Split nema veze sa Splitom i Dalmacijom, ali osvježava kao da ste na moru!

2021-07-11-gastro-banana-split

Amerikanci nisu osobito puno toga dali svjetskoj gastronomiji, jer su u kuhinji isto kao i u povijesti – doseljenici su u novom svijetu stvarali novu naciju, donoseći sa sobom i kulinarske navike. Ipak, kad je od hrani riječ, Amerikancima se mora jedna stvar priznati – stvorili su industrijaliziranu prehranu i majstori su u stvaranju novih kombinacija iz postojećih, uglavnom, pripremljenih namirnica. Jedan od takvih primjera, nedvojbeno je ledeni desert Banana Split.

Split ili, grubo prevodeći, razdijeljena banana američki je desert na bazi sladoleda. Da bi se banana podijelila, banana se prereže po duljini (otuda i naziv) i položi u sladoled. Postoje mnoge varijacije, ali klasični split od banane pravi se s tri kuglice sladoleda (po jedna od vanilije, čokolade i jagode) koje se poslužuju između podijeljene banane. Umak ili umaci (tradicionalni su čokolada, jagoda ili ananas) pokapaju se na sladoled, preliven šlagom i maraskino trešnjama. Zdrobljeni orašasti plodovi (obično kikiriki ili orasi) nisu obvezni.

 

Sastojci:

3 kom banane
3 kugle sladoleda od čokolade
3 kugle sladoleda od vanilije
3 kugle voćnog sladoleda (po izboru)
2 dl slatkog vrhnja
1 dl desertnog preljeva od čokolade

 

Način priprave:

Izvorni split od banane napravljen je s tri kuglice sladoleda s različitim okusom, prelivenim voćem, i poslužen preko banane koja je bila podijeljena okomito po sredini. U originalnom receptu korištene su jagode, maline i zdrobljeni ananas sa sirupom od bijelog sljeza, sjeckani orašasti plodovi i crne trešnje bez koštica. Banana Split tradicionalno se poslužuje u izduženoj staklenoj posudi koja se naziva “čamac”.

Gastro
Hrvatska