GASTRO: Petak je dan za ribu – sushi s dimljenim lososom!

Sushi je tradicionalno japansko jelo pripremljeno od kuhane riže začinjene octom koja se često servira sa sirovom ili dimljenom ribom. Suši koji se servira zamotan u listove sušene morske trave koja se zove nori, a u uporabi je i naziv makizushi. Sve potrebno za pripremu domaćeg sushija je dostupno u bolje opskrbljenim trgovinama, tako da s pribavom namirnica nećete imati problema.

Druga je stvar što se priprema jela japanske kuhinje doimlje jako pipkavim i kompliciranim poslom, no kad se jednom upustite u to vidjeti ćete da je čitava stvar krajnje jednostavna. Samo je jedno važno – slijediti opće principe japanskog načina obrade namirnica i rezultat neće izostati.

 

Sastojci :

100 g dimljenog lososa
2 žlice rižina octa
2 žličice šećera
400 g riže kratkog zrna
5 listova alge nori
1 kom limun
1,5 dl sojinog umaka
0,5 dl washabi umaka

 

Način priprave:

Kuhanje riže je, u stvari, najveći dio posla, jer riba se jede sirova, odnosno dimljena, a minimalizam odlikuje cjelokupnu japansku kuhinju koja je, uzgred rečeno, jedna od najzdravijih na svijetu. Riži dodajte blagog octa kod kuhanja i pazite da ju ne prokuhate jer se mora fino razabirati. Sushi se slaže sa hladnim sastojcima.

Za izradu savršenog sushija morati ćete nabaviti, ako ih nemate, bambusove podmetače na koje se stavlja prvo natopljena morska alga, te ohlađena riža i naposljetku losos izrezan na trakice. Pažljivo rolajte i režite, a uz izrezane komade poslužite sojin umak ili wasabi pastu.