GASTRO: Creme brulee, jednostavna slastica koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim!

Na prvi pogled slastica krem brulee čini se jednostavnim: ima kratki popis sastojaka i može se napraviti u nekoliko koraka. Ispod površine se, međutim, puno toga događa! Razumijevanje tehnika potrebnih za stvaranje kreme brulee pomoći će vam da bude uspješna. U osnovi, krem brulee je kremasta krema, poput pudinga ili pečena krema s lomljivim vrhom rastopljenog šećera koji popuca kad je nježno tapkate žlicom. Krema je napravljena od slatkog vrhnja, jaja, šećera i vanilije. Otopljena šećerna kora mora biti lagano topla ili sobne temperature kad se posluži, ali krema odozdo treba biti hladna. Krem brulee možete nadopunjavati dodavanjem karamele ili voća na dnu, ali klasična verzija je najbolja. Dio radosti uživanja u ovoj slastici je kad rubom žlice nježno razlomite tvrdu površinu šećera kako biste došli do sadržaja hladne kreme. U svakom ćete zalogaju dobiti malo hrskavog preljeva i kreme što je, doista, sjajan doživljaj za nepce.

 

Sastojci:

4 dl slatkog vrhnja
5 kom jaja (žumanjci)
1 kom vanilin šećer
100 g smeđeg šećera

 

Način priprave:

Prvo napravite kremu od vrhnja: zagrijte vrhnje, šećer i i vaniliju. U zdjeli umutite žumanjke i malo dodatnog šećera. Polako umutite toplu kremu u žumanjke i izvadite mahune vanilije. To je vaša osnova za krem brulee. Odvojite pjenu, ulijte u posudice za pečenje i stavite u pećnicu na srednju rešetku zagrijanu na cca. 150 stupnjeva. Pecite cca 40 min, dok se krema ne stvrdne. Ostavite hladiti u hladnjaku barem 2 sata, a prije posluživanja u svaku posudicu dodajte po žlicu šećera i rastopite ga branerom. Ako ga nemate, možete primijeniti tehniku pečenja u pećnici, kratko, na gornjoj rešetki.