GASTRO: “Šarajte” malo kod izbora mesa za roštilj, jetrica na žaru su puna iznenađenja!

Nabod po starohrvatskom ili ražnjić, što je dio svakodnevnog kolokvijalnog govora, jako je popularan kod priprave jela s s roštilja, osobito mesa, tako da se može reći da pravi majstor za roštilj u svojoj kolekciji opreme neizostavno ima i čelične nabode (plosnati su bolji i praktičniji od okruglih, a drvene ionako samo amateri koriste.

Kako bilo, nabod je i praktičan jer na njega idu i kombinacije s povrćem, sirom i mesom, a trpi i gljive, pa i oksimoronske kombinacije kao što su veganski sril s tofuom.

Ako su vam dosadile standardne mesne kombinacije za roštiljanje vikendom, pokušajte s jetricama. Ispočetka može i stidljivo u kombinaciji s ostalim vrstama mesa, no vremenom ćete postati ljubitelj jetrica sa žaropeka, jer to je doista nešto jedinstveno.

Sastojci (normativ za 2 osobe):

500 g jetrice
2 kom cvenog luka
2 kom paprika
10 česena češnjaka
1.5 dl biljnog ulja
100 g slanine
sol. papar

 

Način priprave:

Kao i ostalo meso jetrica izrežite na tanje komade ili, jednostavno, kocice, što će vam omogućiti lakše prevrtanje na rešetki grilla. Na nabod stavljajte meso, povrće, jetica, a oni skloni eksprimentu mogu probati i sa komadima jabuke. Dobro je. Češnjak, kojeg jetrica, jednostavno, traže dodaje se na način da jedan cijeli ražnjić ispunimo česenima i tijekom pečenja prislanjamo ga uz jetrene ražnjiće, uz neprestano mazanje s uljem kako ne bi izgorio. Za one sklone daljim ekspeimentima može i trik da se komad jetrica omota slaninom i tako peče na roštilju.