GASTRO: Da biste razbili mit kako srdela nije dobra na lešo, vodite računa od dvije stvari!

2021-07-02-gastro-kuhane-srdele

Jedan od najčešćih, a možda i najglupljih mitova je onaj kako plava riba nije dobra za kuhanje, osobito riblji sitnež kao srdela ili inćun, dok su velike bijele ribe najbolje za takav način priprave. A stvarnost je, kako to obično biva kad je o mitovima riječ, upravo suprotna. Srdela na lešo, u stvari jedini je način da iz mesa ribe izvučete maksimum njezinih nutricionističkih svojstava. U pripravi plave ribe valja sačuvati njezine esencijalne masne kiseline, koje su lako hlapljive, tako da se na na temperaturama višim od 80 stupnjeva, a to znači postupcima prženja ili pečenja one nepovratno gube. Kod pripreme srdela kratkotrajnim kuhanjem vodite računa o dvije stvari. Prvo, riba doista mora biti svježa, bistrih očiju i neutralna mirisa, a njezinu unutrašnjost dosta očišćena od tragova krvi. Zato se preporuča da ribu ne čistimo pod mlazom vode, već da joj trbušnu šupljinu očistimo brisanjem papirnatim ubrusom.

Sastojci:

750 g očišćenih svježih srdela
1 kom crveni luk
5 česena bijelog luka
1 kom limun
1,5 dl maslinova ulja
1 žličica suhih začina
sol, papar

Način priprave:

Očišćenu ribu staviti u vodu, isto kao i sve sastojke. Samo kuhanje mora biti vrlo kratko i na umjerenoj vatri u vrlo malo vode, tek toliko da prekrije ribu. U ključalu vodu najprije se stavi narezana kapula, potom cijeli češnji češnjaka, zatim ostali sastojci, uključujući i polovicu ulja. Potom se stavi riba, a lešada je gotova za nekoliko minuta, ovisno o veličini srdela. Kad je sve gotovo, još vruću ribu preliti s djevičanskim maslinovim uljem i posoliti.

Gastro
Hrvatska