GASTRO: Danas roštiljamo – sve tajne dobre pljeskavice sa žara!

Isto kao kod pripreme ćevapa, tajna dobre pljeskavice na žaropeku je, u stvari, da tajne nema. Izvedba ovisi o izboru mesa, čija je kvaliteta presudna, sastojci su stoljećima poznati, a tajni dodatak se, najčešće svodi na malu žličicu sode bikarbone koja će omogućiti da se se meso na vatri razbubri, te dodavanje gazirane mineralne vode, a od vještine pečenja uvelike ovisi koliko će ono biti sočno.

Prije svega je, dakle, izbor mesa. Junetina mora prevladavati, a najbolja kombinacija je dodati mesu i malo mljevene teletine i malo svinjetine. U miješanju vrsta mesa nećete pogriješiti ako se vodite načelom da uvijek ide malo više od polovice junetine, oko 60 posto, dok ostatak ide na teletinu i na kraju malo svinjetine. Uvijek birajte meso s više masnoća, dijelove rasjeka kao što su vratina ili plećka.

 

Sastojci:

1/2 kg mlade junetine
250 g teletine
1 žličica soli
1/2 žličice sode bikarbone
1 žličica mljevene crvene paprike
4 česena češnjaka
1 kom crvenog luka
1 dl mineralne vode
1,5 dl biljnog ulja
sol, papar

 

Način priprave:

Crveni luk iskosajte na jako sitne komadiće, a bijeli luk protisnite i odajte smjesi mesa. Ubacite sve sastojke i dobro promiješajte. Isto kao i kod ćevapa, meso minimalno sat ili dva zamotano u foliju treba odležati u hladnjaku, a pljeskavice formirati rukama neposredno prije pečenja na gradelama. Ako se u posljednji trenutak odlučite da od iste smjese napravite ćevape izbacite crveni luk.