Gastro

2021-10-12-gastro-W-Arancini

GASTRO GLOBUS: Arancini ili punjene rižine okruglice, ljepota talijanske kuhinje bez tijesta. I to je moguće!

Arancini su talijanski specijalitet, a mi ih prevodimo kao rižine kuglice , obložene krušnim mrvicama i pržene u dubokom prženju. Danas...

2021-10-08-gastro-RIBA-buča-juha

HRVATSKA KUHINJA: Juha od bundeve – boje i mirisi jeseni u kuhinji!

Obična bundeva (bundeva, tikva, misirača, jestiva buča, patišon, lat. Cucurbita pepo) jednogodišnja je biljka s puzavom stabljikom, porijeklom...

kurkuma antioksidant protuupalnim antibakterijskim prehrambenih vlakana

ZAČINI: Kurkuma, rođaka đumbira, sastojak bez kojeg nema popularnog currya!

Kurkuma je cvjetnica, Curcuma longa iz obitelji đumbira čiji se rizomi (korijen) koriste u kuhanju. Ona je zeljasta biljka porijeklom iz indijskog...

2021-10-06-gastro-CRO-pileća-jetrica

HRVATSKA KUHINJA: Pileća jetrica s pire krumpirom – povratak oprobanim vrijednostima!

Pileća jetrica, isto kao i jetra drugih životinja, isto kao i iznutrice svih vrsta sve su rjeđe na našim jelovnicima, što je potpuno neopravdano...

2021-10-06-gastro-W-Chili-con-carne

GASTRO GLOBUS: Chili con carne – oprezno s ljutinom, jer ona može pokvariti sve!

Chili con carne aka chili con carne ili samo chili ili pak chilli, doslovnog prijevoda “čili s mesom”, začinjeno je varivo koje...

2021-10-04-gastro-KALORIJE-burek-meso

NUTRICIONIZAM: Burek s mesom, što maniji to bolji jer sadrži polovicu preporučenog dnevnog unosa kalorija!

Burek je vrsta jela od razvučenog tijesta s mesom ili sirom. Jelo je rašireno na području nekadašnjeg Osmanskog Carstva, a potječe potje...

2021-10-03-gastro-DESERTI-Crepe Suzette

DESERTI: Crepe Suzette, palačinke sa stilom, ali samo za odrasle!

Krepes Suzette vjerojatno je najpoznatiji desert na svijetu koji se spravlja od običnih palačinki s umakom od karameliziranog šećera i maslaca...

2021-10-01-gastro-RIBA-pizza-tunjevina

GASTRO: Petak je dan za ribu. Radimo pizzu s tunjevinom!

Ideja pizze je jednostavno jelo sastavljena se od temeljnih namirnica talijanske kuhinje – rajčice (crvena), sir mozzarela (bijela) i...

2021-09-30-gastro-ZAČINI-kumin

ZAČINI: Kumin nije kim, ali bez njega nema prave mješavine začina!

Kumin biljka je iz porodice Apiaceae, autohtona od istočnog Mediterana do Južne Azije. Kumin se ponekad miješa s kimom, pa čak i sa crnim...

2021-09-29-gastro-piletina-riža

GASTRO: Piletina s rižom i povrćem, šarolikost okusa u svega dvadesetak minuta!

Kad se odlučujete na rižoto s piletinom, najbolje je odabrati bijelo pileće meso jer je to savršen način da ga pripremite tako da ne

2021-09-28-gastro-musaka-patlidžan-krumpir

Ako ste zdvojni oko musake s krumpirom ili patlidžanima – pomiješajte ih!

Kako hrvatska kuhinja pripada mješavini zapadnih i istočnih utjecaja prihvatili smo musaku kao jelo koje nam dolazi iz Grčke, vjerojatno...

2021-09-27-gastro-KALORIJE-lisnato-voće

NUTRICIONIZAM: Lisnato s voćem je za trećinu manje kalorično od onog s čokoladnim ili kakao preljevom!

Hrvatske pekarnice prepune su izrađevina od lisnatog tijesta koje najčešće na naše tržište stiže u smrznutom obliku iz uvoza koje se...

2021-09-26-gastro-savijača

DESERTI: Tajna dobre savijače nije u tijestu, već uvijek u nadjevu!

Vučeno tijesto je jedan od mitova svakodnevne gastronomije. Najčešće neopravdano se tvrdi kako je tajna dobra bureka ili savijače ili pak...

2021-09-24-gastro-perkelt

GASTRO: Povrtni perkelt – tko kaže da povrće ne može biti delicija?

Nazivali ga vegeterijanski gulaš, paprikaš, perkelt, ragu – svejedno, ragu od povrća od drugih jela razlikovati samo po tome što u...

Created with GIMP

GASTRO: Mesne okruglice na bijelo, fina kremasta tekstura inače “crvenog” jela!

Mesne okruglice, ćufte, polpete ili, jednostavni faširanici najčešće se pripremaju kao “zamjena mesu”, a da ne bi bili suhi...

2021-09-22-gastro-ZAČINI_timijan

ZAČINI: Timijan ili majčina dušica – mirisni simbol mediteranske kuhinje!

Podrijetlom, timijan ili majčina dušica višegodišnja je zimzelena aromatična biljaka iz porodice metvica, daleki je rođak origana, pa...

2021-09-21-gastro-prženi-slanutak-bulgur

GASTRO: Prženi slanutak s bulgurom i povrćem – kremasto, fino i zdravo!

Slanutak je maleni biljni plod iz porodica mahunarki. Postoje dvije priznate vrste od kojih je najpoznatiji slanutak ili slani grah (slanac,...

2021-09-19-gastro-kolač-šljive

DESERTI: Kolač od šljiva, izvrstan, sočan i prepun okusa jeseni, ali samo s domaćim bistricama!

Šljiva je slastan sočan plod istoimene voćke. Jede se svježa i sušena a služi i za proizvodnju rakije, pekmeza, džemova i pripremi nekih...

2021-09-17-gastro-fish-burger

GASTRO: Kad je petak dan za ribu, počastite se fish burgerom!

Hamburger se u originalu, naravno, radi od mljevenog goveđeg mesa. No, ako imate kulturu jedenja ribe baš petkom, nema razloga da se ne oku...

2021-09-16-gastro-svinjski-medaljoni

GASTRO: Svinjski medaljoni u moru voćnih okusa – od grožđa, do bresaka, jabuka i brusnica. Iznenađujuće ukusno!

Svinjetina nije uvijek sočna i ukusna, tako da puno toga ovisi o obradi mesa, načinu kuhanja i odabranom mesu. Za ovaj recept trebate uzeti...

2021-09-15-gastro-ZAČINI_bosiljak

GASTRO: Srijedom otkivamo tajne začina – bosiljak, biljka bez koje nema zamamnih talijanskih specijaliteta!

Bosiljak je jednogodišnja biljka. Raste grmasto visine od 20 do 60 cm. Cijela biljka ima aromatičan miris. Stabljika, listovi i cvjetne č...