DESERTI: Tiramisu – piškote, malo kave , uz neizostavni mascarpone i izvrstan kolač je tu!

2021-11-14-gastro-DESERT-tiramisu

Tiramisu (talijanski:”podigni me” ili “razveseli me”) je talijanski desert s okusom kave. Napravljen je od keksa piškota umočenih u kavu, premazanih razmućenom mješavinom jaja, šećera i mascarpone sira, aromatiziranog kakaom. Tijekom vremena originalni recept kojeg su 1969. izmislili kulinarskih par Ado i Alba di Pillo u obiteljskom restoranu Trevisu u talijanskoj pokrajini Veneto, prilagođen je mnogim varijantama kolača i drugih slastica. Njegovo podrijetlo često se osporava među talijanskim regijama Veneto i Friuli Venezia Giulia.

.

Sastojci:

3 kom jaja
250 g sira mascarpone
4 dl crne kave
300 g piškota (keksi)
4 dl slatkog vrhnja
2 žlice kakaa
1 dl ruma

 

Način priprave:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Dobro istucite žumanjke pjenjačom, dodajte malo kave i šećera. Istucite bjelanjke u jaku pjenu i lagano miješajući dodajte smjesi. Kad se smjesa zgusne ohladite ju hladnjaku. Preostali šećer umiješajte u kavu. Smjesi dodajte joj sir i dobro sve izmiješajte da postane glatko. U kavu močite piškote, činite to brzo jer se lako raspadaju kad se ovlaže. Slažite ih na prikladan tanjur. Prvo idu biskviti, zatim krema. Preko njih premažite priređenu kremu, a na nju stavite drugi sloj piškota koje ste također umočili u kavu. Ukrasite debelim slojem tučenog vrhnja po kojem ste posuli kakao.

Gastro
Hrvatska