GASTRO: Petkom riba – file pastrve s currry pastom i povrćem. Zdravo i ukusno!

2021-11-05-gastro-RIBA-file-pastrva

Masna riba poput pastrve, gdje mast znači poželjne masnoće, izvrstan je izvor vitamina D, pa zašto ne poslužiti ovaj pikantni file s za današnji ručak ili večeru? Ako ste umješni u tome, filetirajte sami ribu, pozorno prekontrolirajte ima li zaostalih koščica, koje se, usput rečeno, lagano mogu povaditi i pincetom i krenite u pripremuzdravog glavnog jela u kojem može uživati cijela obitelj. Ako se odvažite i na uporabu curry paste, što iskreno preporučamo, uvjeriti ćete se kako curry nije začin isključivo za piletinu, odnosno perad. Izvrsno se slaže i s ribljim mesom.

Uz pastrvu jako dobro ide razno povrće, od blitve pa do graška i krumpira, te kuhane mrkve.

 

Sastojci:

4 kom file pastrve
1 žlica curry paste
1 kom limun
5 česena češnjaka
1 žličica kurkume
1 žličica kima
1 žličica mljevenog korijandera
1 vezica peršina
350 g graška
2 kom mrkve
1 dl maslinova ulja
1/2 kg krumpira
sol, papar

 

Način priprave:

Filete prosušite papirnatim ubrusom i premažite pastrve curry pastom. Krumpir stavite u veliku posudu s hladnom posoljenom vodom, zakuhajte i kuhajte 15-20 minuta dok ne omekša, ali i dalje zadržava oblik. Ocijedite i ostavite da se osuši na pari.

Filete pastrve na tepsiju obloženu folijom i pecite dok ne omekšaju, oko 6-8 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, najduže desetak minuta.U međuvremenu zagrijte ulje u velikoj tavi i dodajte češnjak i začine. Kuhajte nekoliko minuta dok ne zamiriše, a zatim ubacite krumpir. Pržite 3 minute dok ne postanu hrskavi na rubovima, a zatim ostalo povrće. Kuhajte još 2-3 min dok se ne zagrije. Dobro začinite i poslužite s pastrvama.

Gastro
Hrvatska