NUTRICIONIZAM: Grah bez zaprške i suvišnih masti može biti niskokalorično jelo!

2021-11-15-gastro-KALORIJE-grah-kalorije

Grah (fažol, lat. Phaseolus) biljni rod iz porodice mahunarki. Potječe iz Amerike, gdje je uzgajan još prije 4000 godina. Nakon otkrića Amerike, prenesen je u Europu, a iz nje u Afriku i Aziju.

Na svijetu postoji 38 vrsta ovog povrća. To je jednogodišnja biljka koja sazrijeva u jesen. U domaćoj kuhinji grah se uglavnom konzumira u obliku variva. Kuha se zajedno sa sušenim mesom ili/i s povrćem. U vegetarijanskoj kuhinji grah je iznimno popularan, jer se njegovom upotrebom nadoknađuje nedostatak bjelančevina.

SIROVI GRAH

Hranjive vrijednosti u 100 g:

energija 333 kcal
masti 0,8 g
proteini 23,6 g
ugljkohidrati 60 g
šećeri 2,2 g
vlakna 24,9 g

 

KUHANI GRAH

Hranjive vrijednosti u 100 g:

energija 127 kcal
masti 0,5 g
proteini 8,7 g
ugljkohidrati 22,8 g
šećeri 0,3 g
vlakna 6,4 g

 

Prednosti i mane:

Kako je vidljivo iz tablica, kuhanje grahu zamjetno snižava ukupan broj kalorija iz čega možemo zaključiti da grah treba, zbog njegovih nutricionističkih vrednota (bogat je mineralima i antioksidansima), što češće konzumirati. Kad je o grah varivu riječ, zapršku treba izbjegavati, jer kombinacija brašna i ulja donosi samo bespotrebne kalorije. Isto je i s kobasicama i mesu koje ide u grah. Kad je o bogatstvu okusa riječ, solidna potpora je u korjenastom povrću (mrkva, celer, peršin), isto kao i masne kobasice momeno nadomjestiti s par listića pancete. To je način na koji ćete od graha napraviti jelo s manje od 500 kalorija po obroku.

Gastro
Hrvatska