GASTRO: Petkom riba – carpaccio od lososa s pepelom od maslina

2021-11-12-gastro-RIBA-dimljeni-losos

Carpaccio je sirovo meso ili meso ribe koje je tanko narezano ili istučeno, a služi se sirovo, obično kao predjelo. U suvremenoj se kulinariji često rabi govedina, teletina, konjetina ili divljač, a od ribe losos ili tuna. Bez obzira na izbor, meso mora biti svježe i vrhunske kvalitete Svoju gastronomsku povijest ovakav način priprave mesa vuče iz talijanske pokrajine Pijemont i jela carne cruda all’albese.

Losos, koja pripada istoj porodici riba kao i pastrve, ima masno meso koje hvale svi, ponajprije zbog visoke razine korisnih omega 3 masnih kiselina, tako da se njegova kvaliteta određuje prema njihovoj razini u njegovu mesu. Za ovaj recept se rabi dimljeni losos koji je već isfiletiran i može se naći i u manjim pakiranjima u svim boljim trgovinama prehrambenih proizvoda.

 

Sastojci (normativ za 2 osobe):

200 g dimljenog lososa
100 g matovilca
100 g rikule
50 g kapara
80 g zelenih maslina
100 g sušenih rajčica
1 dl djevičanskog maslinova ulja
0,6 dl octa (aceto balsamico)
sol. papar

 

Način priprave:

Salatu začinite aceto balsamicom, djevičanskim maslinovim uljem, solju i paprom. Na salatu posložite kriške dimljenog lososa, sušene rajčice. zelenih maslina i kapara a po volji možete ubaciti i pokoju cherry rajčicu, nešto zeleni, ovisno o volji i strasti prema dekoriranju jela. Kad je o dekroraji riječ i par listića ribanog sira nije na odmet.

Ovo jelo možete završiti posipanjem “pepelom od maslina” ili/i “čipsom od kapara”. Pepeo od maslina ćete dobiti tako da otkoštite zelene masline i pečete ih u pećnici na nižoj temperaturi (oko 120 stupnjeva) šest do osam sati i kad sasvim dehidriraju i u blenderu mljevljenjem napravite prah, dok čips od kapara ćete dobiti običnim kratkotrajnim pečenjem u vrelom duboku ulju. Naravno, nakon pečenja dobro ih procijedite i prosušite!

Gastro
Hrvatska