GASTRO: Kad umijesite i ispečete svoj prvi kruh, činiti ćete to zauvijek!

2021-11-04-gastro-ZAČINI-domaći kruh

Kruh je osnovna namirnica koja se priprema od tijesta od brašna (obično pšeničnog) i vode i najčešće pečenjem. Kruh je sveprisutan u povijesti. Kroz zabilježenu gastronomsku povijest on je najznačajnija nampirnica svijeta. Ujedno je jedna od najstarijih namirnica koje je napravio čovjek, od velike je važnosti od početka poljoprivrede i igra bitnu ulogu kako u vjerskim ritualima tako i u svjetovnoj kulturi.

Kruh se može kvasiti prirodnim mikrobima (npr. kiselo tijesto), kemikalijama (npr. soda bikarbona), industrijski proizvedenim kvascem ili visokotlačnom aeracijom koja stvara mjehuriće plina koji prhljaju (bubre) kruh. U mnogim zemljama komercijalni kruh često sadrži aditive koji poboljšavaju okus, teksturu, boju, rok trajanja, hranjivost i jednostavnost proizvodnje.

 

Sastojci:

500 g mekog brašna
500 g glatkog brašna
30 g kvasca
650 ml vode
30 g soli i šećera
30 g maslaca
brašno za posipanje

 

Način priprave:

U posudici s malo mlake vode razdrobite mokri kvasac ili otopite suhi kvas s malo brašna, poklopite posudicu i ostavite da se digne. Kad je kvas pripremljen ulijte ga u posudu za miješanje dodajte brašno, vode koliko treba i promiješajte s kuhačom. Kad smjesa postane kompaktnija izbacite ju na pobrašnjenu površinu i umijesite kruh. Po potrebi dodajte brašna ili vode. Budite uporni dok mijesite kruh. Desetak minuta je neminovno trajanje tog najtežeg dijela priprave, no u njemu vam mogu pomoći elektrificirane miješalice (mikser s posebnim dodacima). Kad se smjesa ne lijepi za ruke, spremna je za dalju obradu. Oblikujte kuglu i vratite je u posudu. Pokrijte ju prozirnom folijom i čistom krpom. Standardno vrijeme za prvo dizanje kruha je sat vremena na sobnoj temperaturi. To je neophodno vrijeme da kvasac odradi svoje i stvori mjehuriće. Kad se kruh digao (uvostručena je veličina smjese), ponovno ga kratko mijesite i oblikujte u željeni oblik. To ne mora biti kugla, nego pravokutnik, prilagođen posudi u kojoj će se peći kruh. Pecite na papiru u pećnici, uz temperaturu od 180 stupnjeva barem pola sata. Ipak, sve ovisi o pećnici. Kad je sve gotovo, što ćete vrlo jednostavno provjeriti – kad kucnete po korici, on mora šuplje zazvučati, ostavite kruh da se ohladi. Premda zamamno miriše, ne režite ga dok je vruć.

Gastro
Hrvatska