GASTRO: Koja je razlika između mermelade i džema? Napravite svoj džem od jabuka!

2021-11-06-gastro-MIX-džem jabuke

Koja je razlika između džema i mermelade? Po definiciji džem se razlikuje od marmelade uglavnom po tome što se pravi samo od jedne vrste voća, tj. od cijelih plodova ili većih komada zrela voća koji se moraju vidjeti u džemu, dok je mermelada sačinjena često spravljena od mljevenog voća, a mogu se i miješati osnovni sastojci. Kako bi što bolje odražavao voće od kojeg je sačinjen džem mora biti prirodne boje, mirisa i okusa kao i voće koje je njegova potka. Da bi se to postiglo džemu se može dodati do 5 posto prirodnog voćnog soka. Džem ne smije sadržavati neupotrebljive dijelove kao što su koštice, peteljke i sl. Izraz marmelada je došla od grčke riječi melimēlon i predstavlja je slatki pripravak izvorno priređivan od dunje, što se rasprostrailo širom Europe još u srednjovjekovlju. Danas je marmelada je industrijski proizvedena gusta smjesa od ukuhanog voća, idealna za mazanje na kruh i kolače, a daje dodatni okus tortama, roladama i čajnom pecivu. Priprema se od svih vrsta voća, često se i kombinira više vrsta. U načelu se sirovo ili prokuhano voće protisne kako bi nestali i posljednji tragovi neraskuhanih komadića. Pripremanje marmelade se može ubrzati dodavanjem sredstava za želiranje, jer inače kuhanje dugo traje.

 

Sastojci:

1 kg jabuka
250 g šećera
1 kom limun
1 štapić cimeta

 

Način priprave:

Kod izrade džema, tijekom njegova kuhanja dok je smjesa vrela najteže je osijniti njegovu kozistenciju. Kako biste ju pogodili rabite tehniku kontrole sa zamrznutim tanjurićem. Vrlo jednostavno. Za početak stavite mali tanjur u zamrzivač. Nasjeckanu jabuku (očišćenu od kore, peteljki sjemenki) i šećer ubacite u veliki lonac s 350 ml vode i kuhajte na laganoj vatri, miješajući da se šećer otopi. Lagano kuhajte, redovito miješajući barem tridesetak minuta 30 minuta dok se jabuke ispuste sok, ali pazite da se ne raspadnu. Umiješajte limunov sok, dodajte štapić cimeta i lagano pirjajte još 2-3 minute dok smjesa ne postane gusta i sjajna.

Izvadite mali tanjur iz zamrzivača i stavite malo smjese na njega. Ostavite nekoliko sekundi – trebalo bi biti prilično čvrsto. Ako je još malo tekuće, vratite posudu na vatru i pirjajte još desetak minuta. Vratite tanjur u zamrzivač i ponovno testirajte, sada bi trebao biti spreman.

Podijelite između čistih, steriliziranih staklenki i zatvorite. Sterilizirati staklenke, isto kao i poklopce, možete i doma, u pećnici na temperaturi malo višoj od 100 stupnjeva.

Ovako pripremljen džem bez problema se čuva barem tri mjeseca na hladnom i suhom mjestu. Nakon otvaranja, ohladite i iskoristite u roku od mjesec dana.

Gastro
Hrvatska