GASTRO: Punjeni šampinjoni, kratka priprema za dugo uživanje!

2021-11-16-gastro-W-punjeni-šampinjoni

Šampinjon je jedna je od najčešće korištenih gljiva u svijetu kulinarije, a s ostalim namirnicama sljubljuju se u nebrojenim kombinacijama i načinima obrade. Kuhaju se u umacima, kupovini su uvijek bolji, a ovi iz prirode mogu biti itekako onečišćeni, a i otrovna pečurka, poznata i kao karbolova pečurka opaslo zna nevještu oku nalikovati ona obični šampinjon.

Smećkasti šampinjon, nastao kiržanjem vrganjua i šampnjona posebno je zanimljiva okusa i u konačnoj izvedbi daje jelima više gljivast okus nego “obični” šampinjoni.

Prije nego se bacite na pripremu šampinjona dobro je znati da za njihovu pripremu nije potrebno pranje, dovoljno ih je četkicom oribati, a kad ste odvojili stabljike od klobuka ne bacajte ih. iskoristite ih da umak, juhu ili kao prilog, dok se samo klobuci pune.

Upotrijebite maštu i svoje dosadašnje gastro iskustvo pri odabiru nadjeva. Samo je nebo granica!

 

Sastojci:

700 g velikih šampinjona
150 g topljenog sira
2 kom jaja
150 g petali rajčice
150 g šunke (buđola, panceta – opcija)
3 dl vrhnja za kunanje (kiselo vrhnje-opcija)
1 kom paprika
5 česena češnjaka
2 žlice peršina
sol papar

 

Način priprave:

Topljeni sir i šunku narezati na kockice pa pomiješati sa jajima, 2 režnja nasjeckanog češnjaka i nasjeckanim peršinovim listom. Posoliti i popapriti po ukusu te načiniti jednoličnu, gustu smjesu. Odvojiti peteljke od šampinjona, narezati ih te izmiješati sa 2 režnja usitnjenog češnjaka. Tepsiju premazati margarinom pa u nju poredati peteljke šamipnjona. Na to posložiti klobuke od šampinjona i napuniti ih pripremljenom smjesom. Sve skupa preliti vrhnjem za kuhanje, po želji posipati parmezanom te peći u pećnici 30-ak minuta na temperaturi od 180 stupnjeva. Kad ste izvadili iz pećnice pospite ih sitno nasjeckanom paprikom ili/i rajčicom. Poslužiti toplo.

 

Gastro
Hrvatska