GASTRO: Zapečeni krumpir sa sirom i pancetom – izvrsno, ukusno i brzo!

Osnova ovog jela je je krumpir, a druga temeljna namirnica sir gauda koji je idealna zbog svoje kremaste strukture i okusa, a dodatak kobasice ili pancete je samo za one koji tvrde da ne postoji jelo bez mesa. Vrhnje i maslac su u funkciji stvaranja kompaktnosti jela, a začini množine okusa Iskreno, ovo jelo je ukusnije ako povećate udjel sira i izbacite mesne prerađevine, a dobitna kombinacija je da u zadnjih 5 minuta pećnice prekrijete njegovu površinu listićima sira i putite da se otope. Umjesto gaude, možete koristiti neki drugi sir, bitno je da je polutvrdi jer su oni idealini za otapanje u pećnici.

 

Sastojci:

250 g sira gaude
200 g pancete ili kobasica
2 kom rajčica
2 kom mrkva
2 kom luk
2 kom češnjak
50 g maslaca
1 žlica mljevenih začina
1,8 dl vrhnja
1 kg krumpira
2 kom jaja
sol, papar

 

Način priprave:

Ogulite krumpir i stavite ga kuhati u slanoj vodi narezan na kockice, ploške ili ga kuhajte cijelo ovisni koliko vremena imate. Ima i onih koji ga izribanog kuhaju, ali tada ga nemojte predugo kuhati jer će izgubiti glavninu hranjivih sastojaka.

Dok se krumpir kuha narežite dvije veće glavice luka na ploške i dinstajte na ulju dok ne požuti i dobije smeđkastu boju i pred kraj dodajte sitno sjeckanu pancetu ili kobasice isto tako narezane na sitne komadiće i prepecite zajedno sa kapulom da dobiju lijepu boju. Dinstanje luka ćete ubrzati izravnim ubacivanjem soli.

Ocijedite kuhani krumpir, postavite ga u pleh ili vatrostalnu osudu ili lonac koji može izdržati pečenje u pećnici. Bez obzira na tip posude koju ste odabrali važno je da unutrašnjost namažete maslacem ili nauljite. Zatim dodajte kapulu i pancetu (kobasice), začinite suhim začinima, čašnjakom i dodajte još otopljena maslaca, jaja i vrhnje. Ako je smjesa pregusta kad sve sastojke dobro promiješajte pa slobodno dodajte tople vode ili nekog od temeljca ako je pri ruci. I sir, naravno, cheddar stavljajte također u smjesu unutra, bitko je da su sastojci ravnomjerno raspoređeni po posudi.

Pecite u pećnici 20 do 25 minuta na 175 celzijusa, ovisno o tipu pećnice i veličine lonca. Bitno je da se stvori fina korica. Valjda ne treba ponavljati da pećnica treba biti prethodno zagrijana. Kontrolna varijabla u procesu pečenja je korica.

Prije posluživanja neka se jelo hladne barem dvadesetak minuta.